Wykonanie
Miałam chęć na szarlotkę, ale tylko 3 jabłuszka w domu, ale zawsze coś się wymyśli :)) i powstały te oto księżniczki
jabłkowe ;-)
2,5 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 szklanki
cukru (najlepiej brązowego, lecz biały tez może być)100 gram stopionego, schłodzonego
masła1 szklanka
mleka2
jaja0,5 łyżeczki
cynamonu (do ciasta)2 średnie
jabłka1 łyżeczka
cukru waniliowego (opcjonalnie)0,5 łyżeczki
cynamonu (do
jabłek)garść grubego
cukru na górę do posypania (opcjonalnie)W misce przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia, dodać
cukier,
cynamon, wymieszać łyżką.W do słoika nalać
mleko,
jaja, tłuszcz, zakręcić, wstrząsnąć parokrotnie słojem, następnie jego zawartość wlać do miski z
produktami sypkimi, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników (mają zostać niewielkie grudki).
Jabłka pokroić w kosteczkę, zasypać
cynamonem,
cukrem(jeśli są kwaśne), wymieszać, odstawić na 10 minut.Papilotki do muffin wypełniać 1,5 łyżki ciasta, na to włożyć łyżeczkę
jabłek, przykryć 1 łyżką ciasta. Papilotki mają być wypełnione w 3/4, babeczki trochę urosną.Posypać z góry grubym
cukrem, piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.Z podanych proporcji wyszło mi 13 sztuk.