ßßß
2,5 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru (najlepiej brązowego, lecz biały tez może być)100 gram stopionego, schłodzonego masła1 szklanka mleka2 jaja0,5 łyżeczki cynamonu (do ciasta)2 średnie jabłka1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)0,5 łyżeczki cynamonu (do jabłek)garść grubego cukru na górę do posypania (opcjonalnie)W misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cynamon, wymieszać łyżką.W do słoika nalać mleko, jaja, tłuszcz, zakręcić, wstrząsnąć parokrotnie słojem, następnie jego zawartość wlać do miski z produktami sypkimi, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników (mają zostać niewielkie grudki).Jabłka pokroić w kosteczkę, zasypać cynamonem, cukrem(jeśli są kwaśne), wymieszać, odstawić na 10 minut.Papilotki do muffin wypełniać 1,5 łyżki ciasta, na to włożyć łyżeczkę jabłek, przykryć 1 łyżką ciasta. Papilotki mają być wypełnione w 3/4, babeczki trochę urosną.Posypać z góry grubym cukrem, piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.Z podanych proporcji wyszło mi 13 sztuk.