Wykonanie
Czysta rozkosz smaku kusząca niebiańskim aromatem
cynamonu...
Składniki (na dużą blaszkę):1,5 kg
jabłek (najlepiej kwaśnych)2 łyżeczki
cynamonu,0,5 kg
mąki pszennej,200 g
masła,5
jajek,7 łyżek
cukru pudru,2 opakowania
cukru waniliowego (łącznie 16 g),2 łyżeczki
proszku do pieczenia.Jak to zrobić?Umyte
jabłka obieramy ze skórek i kroimy na ćwiartki lub ósemki wykrawając z nich gniazda nasienne. Wrzucamy je do garnka, dodajemy łyżkę
masła, łyżeczkę
cynamonu i dusimy pod przykryciem przez 30 minut mieszając co jakiś czas. Następnie dodajemy do nich jedno opakowanie
cukru waniliowego, mieszamy i dusimy przez kolejne 10 minut, aż
jabłka zmiękną zupełnie i uzyskają jednolitą konsystencję
konfitury.W czasie gdy
jabłka się duszą, przygotowujemy ciasto. Przesiewamy na stolnicę
mąkę z dwoma łyżeczkami
proszku do pieczenia. Dokładamy do nich kostkę
masła oraz jedno opakowanie
cukru waniliowego i siekamy całość nożem przez około 5 minut do rozdrobnienia składników.Następnie dodajemy 2 całe
jajka oraz 3
żółtka (
białka z tych
jajek zostawiamy, bo wykorzystamy je później na pianę) i od tej
pory ugniatamy ciasto rękami. W trakcie ugniatania możemy jeszcze dosypywać
mąki, jeśli ciasto będzie zbyt lepkie. Musi ono uzyskać taką konsystencję, aby możliwe było jego rozwałkowanie.Kiedy ciasto jest gotowe, dzielimy je na pół. Jedną jego połówkę wstawiamy do zamrażalnika na 10-15 minut. Drugą natomiast wałkujemy na placek o grubości około 4 mm i rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (ja do tych proporcji ciasta używam blaszki o wymiarach 30 cm * 35 cm).Teraz za pomocą miksera lub trzepaczki do
jajek ubijamy pianę z pozostawionych wcześniej 3
białek z dodatkiem szczypty
soli. Kiedy piana jest gotowa (tzn. możemy przewracać miskę, a piana trzyma się ścianek i nie wypada) dosypujemy do niej stopniowo
cukier puder i dalej ubijamy, czy też ucieramy. Najlepiej dodawać
cukier po łyżce, ucierać / ubijać i dodawać kolejną łyżkę
cukru.Na placek w blaszce wykładamy duszone
jabłka, rozprowadzamy je równomiernie. Następnie wykładamy warstwę przygotowanej piany z
białek i
cukru pudru. Na koniec wyciągamy z zamrażalnika drugą połowę ciasta i ścieramy je nad plackiem na tarce, tak aby pokryć całą powierzchnię ciasta.Blaszkę z
ciastem wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 190 ° C piekarnika na 35 minut.Gotowe ciasto można jeszcze dodatkowo posypać po wierzchu
cukrem pudrem bądź
cynamonem. :)
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))