ßßß Cookit - przepis na Babka drożdżowa z rodzynkami

Babka drożdżowa z rodzynkami

nazwa

Wykonanie

"Upiec coś?", "No dobra, ale to co wczoraj". Ten tekst i niezwykła popularność tego "ciasta", zmusiły mnie do zastanowienia i stwierdzenia, że jednak nie ma to jak drożdżowe ciasto . A że nigdy, oprócz wspomnianych fantastycznych bułeczek, na słodko nie piekłam, postanowiłam to zmienić. Na pierwszy ogień poszła drożdżowa babka z rodzynkami . Poczułam się tak pewna siebie w tematyce drożdże(to te chleby;)), że bardzo luźno potraktowałam przepis, na bazie którego upiekłam to ciasto. I pomimo pewnych obaw do wyników eksperymentu wynik mnie mile zaskoczył. Bo nie dość, że wyrosło, nie wylało się z foremki, nie przypaliło, nie opadło, to jeszcze okazało się, że w smaku jest pyszne! A na dowód, że na drugi dzień, było nadal wilgotne i nie wysuszone, to oto powyższe, robione dzisiaj zdjęcie. Będzie następny raz, tym razem z mega dawką rodzynek . I będą kolejne drożdżowe . Obowiązkowo.
2 szklanki mąki
7 g drożdży instant
szklanka mleka, sól
pół szklanki cukru
125 g masła, stopionego
4 jaja
cukier waniliowy lub aromat
50-200 g rodzynek
masło do wysmarowania formy
cukier puder do posypania
Piekarnik nastawiamy na temp. 170 st C. Natłuszczamy foremkę na babkę o średnim wymiarze.
Jaja ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, letnie mleko, utarte jajka i cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto(mikserem), aż powstaną pęcherzyki powietrza. Stopione i przestudzone masło dodajemy do ciasta. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Sparzone i osuszone rodzynki dodajemy do ciasta. Ciasto wlewamy do przygotowanej foremki i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Pieczemy 40-45 minut(ja piekłam 40) w temp 170 st C. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/03/babka-drozdzowa-z-rodzynkami.html