Wykonanie
Pączki z dziurką przez nas nazywane po prostu oponki.Delikatne na kilka kęsów, nie zapchamy się nimi,dodatkowo uwielbiam mini pączusie które piekę z wycinania "dziurek" w pączkach:)

Składniki:
mąka - 4 i 1/2 szklanki
maka do obsypania stolnicy - ok 1 szklanki
mleko(cieple) - 1 szklanka
woda (ciepła) - 1/4 szklanki
jajka - 4 sztuki
cukier waniliowy - 1 sztuka (mała torebka)
drożdże instant - 8 gram
cukier - 4 łyżki
masło roztopione - 100 gram
cukier puder - 500gram( do zrobienia lukru)Wykonanie:
Drożdże instant zalewamy ciepłą
wodą i ciepłym
mlekiem dodajemy łyżkę
cukru. Odstawiamy na 10minut. Po upływie tego czasu dodajemy
jajka, resztę
cukru i
cukier waniliowy - mieszamy. Stopniowo dosypujemy
mąkę i wyrabiamy ciasto. Gdy składniki się połącza przekładamy ciasto do miski wysmarowanej
olejem. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy na obsypaną
mąką stolnicę wyrabiamy jeszcze chwile. rozwałkowujemy na około 1cm grubości i
kubkiem wycinamy
okręgi a w nim kieliszkiem mniejsze. oponki przekładamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia ( w tym czasie możemy smażyć mini pączusie:) Oponki pieczemy w głębokim
oleju na rumiano z obu stron. Przekładamy na papierowy ręcznik, aby nadmiar tłuszczu obciekł. Posypujemy
cukrem pudrem lub maczamy w lukrze. *
Lukier: mieszamy
cukier puder z gorącą
wodą. Dodajemy po łyżce
wody do
cukru pudru ciągle mieszając. Nie przesadźmy z ilością
wody, gdyż
lukier będzie nam spływał z pączków.Smacznego:)