Wykonanie
Nadają się idealnie na do
kawy czy szklanki
mleka. Na śniadanie, na deser czy jako słodka przekąska. Są pyszne! A przepis jest najlepszy ;-) Ciasto wychodzi pulchne i puszyste, nie za suche, idealne.Można je jeść na ciepło albo na zimno. Chociaż
powiem od razu, że na ciepło, od razu po upieczeniu, polukrowane są po prostu obłędne! Przepis pochodzi z tego angielskiego bloga. Gorąco polecam!
Ciasto:4 1/2-5 szklanek
mąki1 szklanka
mleka1/2 szklanki
cukru1 opakowanie
drożdży instant1/3 szklanki stopionego
masła2
jajka w temp. pokojowej1 łyżeczka
soliNadzienie:1/3 szklanki miękkiego
masła1/2 szklanki
brązowego cukru1/2 szklanku
białego cukru1 łyżeczka
cynamonuMleko podgrzać.
Cukier wsypać do miski. Zalać
mlekiem. Dodać
drożdże i odstawić na 5 minut. Następnie dodać
masło,
jajka i
sól. Wymieszać. Dodać stopniowo
mąkę i zagniatać ciasto, aż będzie jednolite. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować każdą na prostokąt. Wysmarować miękkim
masłem i posypać
cukrem i
cynamonem.Zwinąć w rulon o pociąć na ok. 12 równych kawałków.Ułożyć na blachę i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.Piec w temperaturze 200 stopni C przez 15 minut.Od razu po wyjęciu z piekarnika pędzelkiem polukrować (
lukier z 5 czubatych łyżek
cukru pudru i 2-3 łyżek gorącej
wody).Smacznego!!