ßßß Cookit - przepis na Cinnamon Rolls, czyli cynamonowe ślimaczki drożdżowe ;-) Najlepsze!

Cinnamon Rolls, czyli cynamonowe ślimaczki drożdżowe ;-) Najlepsze!

nazwa

Wykonanie

Nadają się idealnie na do kawy czy szklanki mleka. Na śniadanie, na deser czy jako słodka przekąska. Są pyszne! A przepis jest najlepszy ;-) Ciasto wychodzi pulchne i puszyste, nie za suche, idealne.
Można je jeść na ciepło albo na zimno. Chociaż powiem od razu, że na ciepło, od razu po upieczeniu, polukrowane są po prostu obłędne! Przepis pochodzi z tego angielskiego bloga. Gorąco polecam!
Ciasto:
4 1/2-5 szklanek mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie drożdży instant
1/3 szklanki stopionego masła
2 jajka w temp. pokojowej
1 łyżeczka soli
Nadzienie:
1/3 szklanki miękkiego masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanku białego cukru
1 łyżeczka cynamonu
Mleko podgrzać. Cukier wsypać do miski. Zalać mlekiem. Dodać drożdże i odstawić na 5 minut. Następnie dodać masło, jajka i sól. Wymieszać. Dodać stopniowo mąkę i zagniatać ciasto, aż będzie jednolite. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować każdą na prostokąt. Wysmarować miękkim masłem i posypać cukrem i cynamonem.
Zwinąć w rulon o pociąć na ok. 12 równych kawałków.
Ułożyć na blachę i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.
Piec w temperaturze 200 stopni C przez 15 minut.
Od razu po wyjęciu z piekarnika pędzelkiem polukrować (lukier z 5 czubatych łyżek cukru pudru i 2-3 łyżek gorącej wody).
Smacznego!!
Źródło:http://iinspiracje-kulinarne.blogspot.com/2013/10/cinnamon-rolls-czyli-cynamonowe.html