Wykonanie
Kolejna świetnie wyglądająca drożdżówka, łatwa a ładna. Swoją piekłam w keksówce o wymiarach 12 cm x 36 cm jednak była ona za duża polecam użyć mniejszej.
Składniki:ciastopaczka
drożdży instant150 ml ciepłego
mleka1/3 szklanki
cukru50 g roztopionego
masła5 niepełnych szklanek
mąki1/2 łyżeczki
soli2
jajkamasło cynamonowe1/3 kostki
masła3 łyżki
cukru3 łyżki
cynamonuWykonanie:Z podanych składników na zarobić gładkie ciasto, takie które będzie odchodzić od ręki. Odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować
masło cynamonowe, roztapiając tłuszcz z
cukrem i
cynamonem. Ciasto ponownie wyrobić podsypując
mąką, a później rozwałkować starając się aby miało kształt prostokąta. Ciasto posmarować
masłem cynamonowym i pokroić w kwadraty o bokach około 6 cm. Kawałki ciasta położyć na sobie i ułożyć w foremce. Na końcu delikatnie poschylać wystające brzegi. Piec w 180 stopniach 30 minut.
Zapraszam do oglądania gazetki promocyjnej Biedronka :