Wykonanie
Wieniec
cynamonowy... może lekko przypieczony, o niezbyt regularnym kształcie, ale wciąż absolutnie genialny, bo domowy. Wypieki pachnące
cynamonem nieodłącznie kojarzą mi się z zimowymi wieczorami, kiedy siedząc pod kocem z
kubkiem kakao czekam aż wyskoczą z pieca. W Portugalii prawdziwej zimy nie ma. Pobliskie polany właśnie się zazieleniły i pojawiły się na nich pierwsze kwiaty. Nie
powiem, kwiaty w styczniu bardzo mi się podobają. Podobnie jak temperatury oscylujące w okolicach 16-17 stopni na plusie. Mimo wszystko zrobiło się jakby chłodniej w porównaniu do momentu, w którym tu przyjechaliśmy. Zamarzył mi się więc
cynamonowy wypiek i kubek gorącego
kakao. Długo się nie zastanawiając, upiekłam wieniec
cynamonowy, z dużą ilością
masła. Zaraz po wyjęciu z piekarnika był mocno chrupiący, a kolejnego dnia zrobił się bardziej wilgotny i jeszcze bardziej przeszedł aromatem
cynamonu. Po prostu palce lizać!
Składniki:ciasto:3 szklanki
mąki* (ok. 510 g)100 g
masła¾ szklanki ciepłego
mleka1
jajko10 g
drożdży instant2 stołowe łyżki
cukru¾ łyżeczki
solinadzienie:100 g
masła100 g
cukru2-3 stołowe łyżki
cynamonu* użyłam szklanki o pojemności 250 mlPrzygotowanie:W małym garnuszku podgrzewamy
masło z
mlekiem, do momentu aż całe
masło się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.Do dużej miski przesiewamy
mąkę z
solą. Dodajemy
drożdże,
cukier,
jajko oraz ciepłą (ale nie gorącą!) mieszaninę z
masła i
mleka. Całość mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, a następnie zaczynamy zagniatać ciasto. Początkowo będzie się wydawało dość luźne, ale nie przerywamy zagniatania i nie podsypujemy większą ilością
mąki (można tylko delikatnie oprószyć blat). Po upływie kilku minut ciasto zacznie się robić bardziej zwarte i elastyczne.Po około 10 minutach zagniatania z ciasta formujemy kulę. Przekładamy ją do miski i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów, na około 60-90 minut. Po wyrośnięciu ciasto delikatnie zagniatamy i dajemy mu odpocząć przez 5 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie wieńca - w misce łączymy miękkie
masło z
cukrem i
cynamonem.Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 4-5 mm. Na wierzchu rozsmarowujemy masę z
masła,
cukru i
cynamonu, pozostawiając na brzegach półcentymetrowy margines bez nadzienia. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego
boku, a następnie przecinamy wzdłuż na pół, zostawiając około 3 cm bez rozcięcia od górnej krawędzi. Rozciętą część wywijamy tak, aby przekrój z nadzieniem znalazł się na wierzchu. Następnie zaplatamy obie części i łączymy na końcu tworząc wieniec.
Wieniec układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce.Smacznego!