ßßß
Składniki:ciasto:3 szklanki mąki* (ok. 510 g)100 g masła¾ szklanki ciepłego mleka1 jajko10 g drożdży instant2 stołowe łyżki cukru¾ łyżeczki solinadzienie:100 g masła100 g cukru2-3 stołowe łyżki cynamonu* użyłam szklanki o pojemności 250 mlPrzygotowanie:W małym garnuszku podgrzewamy masło z mlekiem, do momentu aż całe masło się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.Do dużej miski przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy drożdże, cukier, jajko oraz ciepłą (ale nie gorącą!) mieszaninę z masła i mleka. Całość mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, a następnie zaczynamy zagniatać ciasto. Początkowo będzie się wydawało dość luźne, ale nie przerywamy zagniatania i nie podsypujemy większą ilością mąki (można tylko delikatnie oprószyć blat). Po upływie kilku minut ciasto zacznie się robić bardziej zwarte i elastyczne.Po około 10 minutach zagniatania z ciasta formujemy kulę. Przekładamy ją do miski i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów, na około 60-90 minut. Po wyrośnięciu ciasto delikatnie zagniatamy i dajemy mu odpocząć przez 5 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie wieńca - w misce łączymy miękkie masło z cukrem i cynamonem.Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 4-5 mm. Na wierzchu rozsmarowujemy masę z masła, cukru i cynamonu, pozostawiając na brzegach półcentymetrowy margines bez nadzienia. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku, a następnie przecinamy wzdłuż na pół, zostawiając około 3 cm bez rozcięcia od górnej krawędzi. Rozciętą część wywijamy tak, aby przekrój z nadzieniem znalazł się na wierzchu. Następnie zaplatamy obie części i łączymy na końcu tworząc wieniec.
Wieniec układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce.Smacznego!