ßßß Cookit - przepis na Wieniec cynamonowy

Wieniec cynamonowy

nazwa

Wykonanie

Wieniec cynamonowy... może lekko przypieczony, o niezbyt regularnym kształcie, ale wciąż absolutnie genialny, bo domowy. Wypieki pachnące cynamonem nieodłącznie kojarzą mi się z zimowymi wieczorami, kiedy siedząc pod kocem z kubkiem kakao czekam aż wyskoczą z pieca. W Portugalii prawdziwej zimy nie ma. Pobliskie polany właśnie się zazieleniły i pojawiły się na nich pierwsze kwiaty. Nie powiem, kwiaty w styczniu bardzo mi się podobają. Podobnie jak temperatury oscylujące w okolicach 16-17 stopni na plusie. Mimo wszystko zrobiło się jakby chłodniej w porównaniu do momentu, w którym tu przyjechaliśmy. Zamarzył mi się więc cynamonowy wypiek i kubek gorącego kakao. Długo się nie zastanawiając, upiekłam wieniec cynamonowy, z dużą ilością masła. Zaraz po wyjęciu z piekarnika był mocno chrupiący, a kolejnego dnia zrobił się bardziej wilgotny i jeszcze bardziej przeszedł aromatem cynamonu. Po prostu palce lizać!
Składniki:
ciasto:
3 szklanki mąki* (ok. 510 g)
100 g masła
¾ szklanki ciepłego mleka
1 jajko
10 g drożdży instant
2 stołowe łyżki cukru
¾ łyżeczki soli
nadzienie:
100 g masła
100 g cukru
2-3 stołowe łyżki cynamonu
* użyłam szklanki o pojemności 250 ml
Przygotowanie:
W małym garnuszku podgrzewamy masło z mlekiem, do momentu aż całe masło się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
Do dużej miski przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy drożdże, cukier, jajko oraz ciepłą (ale nie gorącą!) mieszaninę z masła i mleka. Całość mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, a następnie zaczynamy zagniatać ciasto. Początkowo będzie się wydawało dość luźne, ale nie przerywamy zagniatania i nie podsypujemy większą ilością mąki (można tylko delikatnie oprószyć blat). Po upływie kilku minut ciasto zacznie się robić bardziej zwarte i elastyczne.
Po około 10 minutach zagniatania z ciasta formujemy kulę. Przekładamy ją do miski i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów, na około 60-90 minut. Po wyrośnięciu ciasto delikatnie zagniatamy i dajemy mu odpocząć przez 5 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie wieńca - w misce łączymy miękkie masło z cukrem i cynamonem.
Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 4-5 mm. Na wierzchu rozsmarowujemy masę z masła, cukru i cynamonu, pozostawiając na brzegach półcentymetrowy margines bez nadzienia. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku, a następnie przecinamy wzdłuż na pół, zostawiając około 3 cm bez rozcięcia od górnej krawędzi. Rozciętą część wywijamy tak, aby przekrój z nadzieniem znalazł się na wierzchu. Następnie zaplatamy obie części i łączymy na końcu tworząc wieniec.
Wieniec układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce.
Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2016/01/wieniec-cynamonowy.html