Wykonanie
Domowe drożdżówki smakują najlepiej. Z
wiśniami robiłam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni. Aromatyczne, kwaskowate
wiśnie ze słodką,
cynamonową kruszonką smakowały wyśmienicie. Świetne na drugie śnadanie lub podwieczorek do
kawy. Nie otulałam
wiśni ciastem, ale pozostawiłam je na wierzchu i posypałam kruszonką. Nie tylko ładnie się prezentowały, ale wisienki dobrze się trzymały.Składniki na ciasto:
420 g
mąki orkiszowej+1 łyżka(320 g
mąki 700 i 100 g
mąki 2000)180g
mleka50 g
masła3 łyżki
cukru2
jajka1 op.
drożdży instant1/4 łyżeczki
soliokoło 300 g
wiśniSkładniki na kruszonkę:50 g
mąki orkiszowej25 g
cukru25 g
masła1/2 łyżeczki
cynamonuWykonanie:
mleko lekko podgrzać w rodelku, 0dodać
masło, by zmiękło. Wymieszać wszystkie składniki na
ciasto drożdżowe i wyrobić elastyczne ciasto, odchodzące od ścianek miski. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętośćzagnieść składniki na kruszonkę, zawinąć w folię i odstawić do lodówkiwydrylować
wiśnieciasto powtórnie zagnieść. Podzielić na 12 kawałków. Z każdego kawałka uformować bułeczkę, następnie rozpłaszczyć w dłoniach i ułożyć, zachowując odstępy, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia. Gdy bułeczki urosną wilgotnym denkiem od szklanki zrobić w każdej bułeczce miejsce na
wiśnie. Układać po około 5 wisienek. Rant drożdżówek posmarować
mlekiem. Rozsypać na wiśniach kruszonkęwstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200`C 20 minut do zrumienieniaSmacznego!