ßßß Cookit - przepis na Cynamonowe bułeczki drożdżowe

Cynamonowe bułeczki drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Złota polska jesień na chwilę (mam nadzieję, że tylko na chwilę) od nas odeszła. Zastąpił ją deszcz i wiatr. W związku z tym czas na comfort foods. Cynamonowe bułeczki drożdżowe wypełniają swoim aromatem cały dom. Idealnie pasumą do dużego kubka gorącego mleka i ulubionyc seriali :)
2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
2 łyżki cynamonu
saszetka drożdży instant
2 jajka
szklanka ciepłego mleka
2 łyżki rozpuszczonego masła
+ 3 łyżki masła
+ 2 łyżki cynamonu
Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, cynamon i drożdże. W drugim naczyniu wymieszaj rozpuszczone masło, mleko i roztrzepane jajka, dokładnie wymieszaj. Do składników suchych, dodaj składniki mokre. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto będzie kleić się do rąk, można dodać więcej mąki. Po wyrobieniu odstaw ciasto do wyrośnięcia, na ok. 30. minut.
W tym w niewielkim garnku roztop masło, dodaj cynamon i pozostaw do przestygnięcia.
Blachę wysmaruj dokładnie masłem, obsyp delikatnie kaszą manną.
Z wyrośniętego ciasta formuj niewielkie bułeczki. Następnie poukładaj je na blasze, tak aby nie było pomiędzy nimi odległości. Ponownie pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Gdy bułeczki lekko podrosną, posmaruj je dokładnie roztopionym masłem z cynamonem i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz ok. 50 minut. Po upieczeniu pozostaw jeszcze na ok. 20 minut w piekarniku.
Podawaj z ciepłym mlekiem.
Smacznego :)
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2014/10/cynamonowe-bueczki-drozdzowe.html