ßßß
Dziś przedstawiam Wam kolejną propozycję na tłusty czwartek - słynne oponki. Robiłem je już kilka razy, jednak ciągle trafiałem na przepisy, według których pączki te trzeba było smażyć. Nie muszę chyba mówić, że były przez to dosyć ciężkie, zapychające i nie takie ładne jak sobie wyobrażałem. W tym roku postanowiłem wykonać je raz jeszcze, ale tym razem pieczone. Dużo lżejsza wersja i przyjemniejsza. Poza tym te pieczone wychodzą ładniejsze :)składniki na ok. 10 sztuk:250 g mąki pszennej25 g roztopionego masła1/2 szklanki ciepłego mleka1/4 szklanki cukru4 g drożdży instant1 jajko (roztrzepane)Mąkę i drożdże wymieszać w dużej misce. Dodać pozostałe składniki i zagnieść z nich ciasto. Wyrabiać aż masa stanie się elastyczna. Przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i dostawić do wrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.Po tym czasie ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia (podsypać mąką) i wykrawać z niego kółka przy pomocy szklanki. Dziurki wycinać małym kieliszkiem. Wycięte pączki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 ° C przez ok. 10 minut. Wystudzone dekorować lukrem, czekoladą, kolorową posypką, perełkami itp.Smacznego! :)

