Wykonanie
Myślałam, że to taka
zwykła bułka drożdżowa tymczasem okazało się że to coś wspaniałego. Mięciutka, puszysta, wręcz doskonała. Największą zaletą tego
chlebka jest
cukrowo maślana "panierka" w której
macza się każdą kulkę. Nie spodziewałam się, że to da taki wspaniały efekt. Jeśli jeszcze ktoś nie piekł małpiego
chlebka to bardzo zachęcam.
Składniki:610 g
mąki pszennej80 ml
wody170 ml
mleka60 g
masła miękkiego6 0 g
cukru pudru7 g
drożdży instant1
jajko1 łyżeczka
soliMasa słodka:125 g
masła stopionego60 g
cukru brązowego60 g
rodzynekWszystkie składniki ciasta wymieszać w misce. Kiedy się połączą przełożyć na blat podsypany
mąką i wyrabiać ok. 10. Uf ormować kulę, posmarować
olejem i włożyć do miski. Przykryć ściereczką. Odstawić do wyrastania na 1,5 godziny. Wyjąć z miski, wyrabiać 1 minutę. Formować kulki wielkości piłeczek
ping-
pongowych. Przygotować słodką masę. W rondelku stopić
masło, dodać
cukier i
rodzynki, wymieszać. Każdą kulkę umoczyć w słodkiej
masie i ułożyć w formie, najlepiej babkowej z kominkiem. Ułożyć te obtoczone kulki jedna niedaleko drugiej w 2 warstwach. Odstawić pod przykryciem na 1 h. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 C i piec 10 minut,
potem zmniejszyć do 180 C i piec 30 minut.Smacznego:)