ßßß Cookit - przepis na Małpi chlebek

Małpi chlebek

nazwa

Wykonanie

Myślałam, że to taka zwykła bułka drożdżowa tymczasem okazało się że to coś wspaniałego. Mięciutka, puszysta, wręcz doskonała. Największą zaletą tego chlebka jest cukrowo maślana "panierka" w której macza się każdą kulkę. Nie spodziewałam się, że to da taki wspaniały efekt. Jeśli jeszcze ktoś nie piekł małpiego chlebka to bardzo zachęcam.
Składniki:
610 g mąki pszennej
80 ml wody
170 ml mleka
60 g masła miękkiego
6 0 g cukru pudru
7 g drożdży instant
1 jajko
1 łyżeczka soli
Masa słodka:
125 g masła stopionego
60 g cukru brązowego
60 g rodzynek
Wszystkie składniki ciasta wymieszać w misce. Kiedy się połączą przełożyć na blat podsypany mąką i wyrabiać ok. 10. Uf ormować kulę, posmarować olejem i włożyć do miski. Przykryć ściereczką. Odstawić do wyrastania na 1,5 godziny. Wyjąć z miski, wyrabiać 1 minutę. Formować kulki wielkości piłeczek ping-pongowych. Przygotować słodką masę. W rondelku stopić masło, dodać cukier i rodzynki, wymieszać. Każdą kulkę umoczyć w słodkiej masie i ułożyć w formie, najlepiej babkowej z kominkiem. Ułożyć te obtoczone kulki jedna niedaleko drugiej w 2 warstwach. Odstawić pod przykryciem na 1 h. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 C i piec 10 minut, potem zmniejszyć do 180 C i piec 30 minut.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2012/03/Malpi-chlebek.html