Wykonanie
Składniki:*na ciasto:- 2 szklanki
mąki pszennej- 2 szklanki
mleka- 4
jajka- 3 łyżki
wody- 1 łyżka
kakao- 1 łyżka
oleju- szczypta
soli*na sos:- 0,5kg obranych
gruszek- łyżka
rumu- 8 łyżek
cukru- 1 łyżeczka
cynamonu- 2 łyżki
mąki pszennej- 1/2 szklanki
wody- 2 łyżki
śmietanySposób przygotowania:1. Przygotowujemy ciasto. Do
mąki dodajemy
kakao,
żółtka,
mleko,
wodę,
olej, wszystko dokładnie mieszamy.
Białka z
solą ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do pozostałej masy, delikatnie mieszamy.2. Naleśniki smażymy na
oleju, po upieczeniu kładziemy na papierowe ręczniczki, aby odsączyć tłuszcz.3. Oczyszczone
gruszki kroimy w kostkę, podlewamy połową
wody, dodajemy
cukier i gotujemy do miękkości (można
owoce zmiażdżyć widelcem). Następnie dodajemy
cynamon,
rum oraz
śmietanę, mieszamy. Resztę
wody mieszamy z
mąką, wlewamy do
gruszek, mieszamy do zagotowania.4. Naleśniki polewamy ciepłym sosem.