Wykonanie
Delikatne, nie za słodkie, wilgotne ciacho z
gruszką. Dla mnie rewelacja. Do tego żółta polewa i
solone orzeszki z
rodzynkami. Co prawda do Wielkanocy jeszcze troszkę czasu, ale warto zaplanować co zamierzamy przygotować. Może właśnie takie proste ciacho?
2,5 szklanki
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soli1,5 łyżki
kakao1 szklanka
cukru125 ml
oleju1,5 szklanki
mleka3
jajka1
gruszkaPolewa:1 szklanka
cukru pudruOdrobina
wodyŻółty barwnikGarść mieszanki studenckiejForemka 12x23 cmDo jednej miski przesiewamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia, dodajemy
sól,
kakao i
cukier. W drugiej mieszamy
jajka,
mleko i
olej. Suche składniki porcjami dodajemy do mokrych, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Masę przelewamy do foremki o wymiarach 12*23 cm.
Gruszkę obieramy, kroimy na pół a następnie na plasterki. Utykamy w ciasto. Całość pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40 minut.Polewa:
Cukier puder ucieramy z odrobiną
wody (musi być gęsty), dodajemy barwnik. Polewamy ciasto, na środku układamy mieszankę studencką.