ßßß
 
            
         ŹródłoCiasto brioche:30 ml ciepłego mleka4,5 g suchych drożdży250 g przesianej mąki pszennej50 g cukrupół łyżeczki soli2 duże jajka175 g niesolonego masła w temperaturze pokojowejDo miseczki wlać ciepłe mleko, dodać drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 min. Do drugiej, większej miski wsypać mąkę, cukier, sól i zaczyn drożdżowy. Wymieszać łyżką. Dodać jajka i za pomocą miksera wymieszać składniki. Miksować przez ok. 10 min. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie ponownie zacząć miksować ciasto, dodając do niego po około 2łyżki masła. Kiedy masło połączy się z ciastem, można dać następną jego porcję. I tak do wykorzystania całości masła. Ciasto przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin.Creme patissiere:250 ml mlekaziarenka z jednej laski wanilii50 g cukru3 duże żółtka1,5 łyżki mąki pszennej1,5 łyżki maki ziemniaczanejDo garnka wlać mleko i włożyć wanilię. Doprowadzić do zagotowania. W misce ubić żółtka z cukrem, mąką ziemniaczaną i pszenną na puszysty krem. Cały czas miksując dodawać wąskim strumieniem gorące mleko. Kiedy masa się połączy, przelać całość z powrotem do garnka. Cały czas mieszając drewnianą łyżką, podgrzać masę na średnim ogniu. Po około 2 minutach krem powinien zgęstnieć. Masę przelać do miski, przykryć folią spożywczą i wystudzić. Wstawić na noc do lodówki.Lukier:70 g cukrurum z rodzynekcukier puder utrzeć z łyżką rumu.Dodatkowo:60 ml rumu40 g rodzynek1 jajko roztrzepane do posmarowaniaRodzynki zalać w miseczce rumem, przykryć i wstawić na noc do lodówki. Po nocy odsączyć rodzynki z rumu (rum zachować). Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować je na prostokąt, na podsypanym mąką blacie, na grubość 1 cm. Na cieście rozsmarować wyjęty z lodówki creme patissiere. Posypać całość rodzynkami. Ciasto zwinąć jak roladę i pokroić w plastry szerokości 2,5 cm. Przełożyć na blachę do pieczenia zachowując 5 cm odległości. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Po tym czasie każde ciastko posmarować rozmąconym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciastka piec na złoty kolor przez około 15-20 min. Wyjąć z piekarnika i posmarować lukrem.Smacznego:)
ŹródłoCiasto brioche:30 ml ciepłego mleka4,5 g suchych drożdży250 g przesianej mąki pszennej50 g cukrupół łyżeczki soli2 duże jajka175 g niesolonego masła w temperaturze pokojowejDo miseczki wlać ciepłe mleko, dodać drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 min. Do drugiej, większej miski wsypać mąkę, cukier, sól i zaczyn drożdżowy. Wymieszać łyżką. Dodać jajka i za pomocą miksera wymieszać składniki. Miksować przez ok. 10 min. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie ponownie zacząć miksować ciasto, dodając do niego po około 2łyżki masła. Kiedy masło połączy się z ciastem, można dać następną jego porcję. I tak do wykorzystania całości masła. Ciasto przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin.Creme patissiere:250 ml mlekaziarenka z jednej laski wanilii50 g cukru3 duże żółtka1,5 łyżki mąki pszennej1,5 łyżki maki ziemniaczanejDo garnka wlać mleko i włożyć wanilię. Doprowadzić do zagotowania. W misce ubić żółtka z cukrem, mąką ziemniaczaną i pszenną na puszysty krem. Cały czas miksując dodawać wąskim strumieniem gorące mleko. Kiedy masa się połączy, przelać całość z powrotem do garnka. Cały czas mieszając drewnianą łyżką, podgrzać masę na średnim ogniu. Po około 2 minutach krem powinien zgęstnieć. Masę przelać do miski, przykryć folią spożywczą i wystudzić. Wstawić na noc do lodówki.Lukier:70 g cukrurum z rodzynekcukier puder utrzeć z łyżką rumu.Dodatkowo:60 ml rumu40 g rodzynek1 jajko roztrzepane do posmarowaniaRodzynki zalać w miseczce rumem, przykryć i wstawić na noc do lodówki. Po nocy odsączyć rodzynki z rumu (rum zachować). Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować je na prostokąt, na podsypanym mąką blacie, na grubość 1 cm. Na cieście rozsmarować wyjęty z lodówki creme patissiere. Posypać całość rodzynkami. Ciasto zwinąć jak roladę i pokroić w plastry szerokości 2,5 cm. Przełożyć na blachę do pieczenia zachowując 5 cm odległości. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Po tym czasie każde ciastko posmarować rozmąconym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciastka piec na złoty kolor przez około 15-20 min. Wyjąć z piekarnika i posmarować lukrem.Smacznego:)