Wykonanie
Wielokrotnie wspominałam, że lubię pracochłonne wypieki i te drożdżówki do nich należą. Co prawda wyrastały one sobie całą noc a to przecież to nie wymaga ani uwagi ani pracy ale jest dużo planowania i odpowiedniego przygotowania. Jednak dzięki temu, że część pracy trzeba wykonać wieczorem nie jest to tak męczące. Możemy zapakować ciasto na noc do lodówki, a rano wyjąć, zwinąć i do piekarnika. Trochę pracy wymaga krem patissiere ale też robimy go dzień wcześniej. A drożdżówki są naprawdę fantastyczne, ale nie ma się
czemu dziwić przecież to francuski klasyk. Z
rodzynkami (moje gdzieś się schowały) i lukrem -niebo w gębie.
ŹródłoCiasto brioche:30 ml ciepłego
mleka4,5 g suchych
drożdży250 g przesianej
mąki pszennej50 g
cukrupół łyżeczki
soli2 duże
jajka175 g niesolonego
masła w temperaturze pokojowejDo miseczki wlać ciepłe
mleko, dodać
drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 min. Do drugiej, większej miski wsypać
mąkę,
cukier,
sól i zaczyn
drożdżowy. Wymieszać łyżką. Dodać
jajka i za pomocą miksera wymieszać składniki. Miksować przez ok. 10 min. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie ponownie zacząć miksować ciasto, dodając do niego po około 2łyżki
masła. Kiedy
masło połączy się z
ciastem, można dać następną jego porcję. I tak do wykorzystania całości
masła. Ciasto przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin.Creme patissiere:250 ml
mlekaziarenka z jednej
laski wanilii50 g
cukru3 duże
żółtka1,5 łyżki
mąki pszennej1,5 łyżki
maki ziemniaczanejDo garnka wlać
mleko i włożyć
wanilię. Doprowadzić do zagotowania. W misce ubić
żółtka z
cukrem,
mąką ziemniaczaną i pszenną na puszysty krem. Cały czas miksując dodawać wąskim strumieniem gorące
mleko. Kiedy masa się połączy, przelać całość z powrotem do garnka. Cały czas mieszając drewnianą łyżką, podgrzać masę na średnim ogniu. Po około 2 minutach krem powinien zgęstnieć. Masę przelać do miski, przykryć folią spożywczą i wystudzić. Wstawić na noc do lodówki.
Lukier:70 g
cukrurum z
rodzynekcukier puder utrzeć z łyżką
rumu.Dodatkowo:60 ml
rumu40 g
rodzynek1
jajko roztrzepane do posmarowania
Rodzynki zalać w miseczce
rumem, przykryć i wstawić na noc do lodówki. Po nocy odsączyć
rodzynki z
rumu (
rum zachować). Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować je na prostokąt, na podsypanym
mąką blacie, na grubość 1 cm. Na cieście rozsmarować wyjęty z lodówki creme patissiere. Posypać całość
rodzynkami. Ciasto zwinąć jak roladę i pokroić w plastry szerokości 2,5 cm. Przełożyć na blachę do pieczenia zachowując 5 cm odległości. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Po tym czasie każde
ciastko posmarować rozmąconym
jajkiem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Ciastka piec na złoty kolor przez około 15-20 min. Wyjąć z piekarnika i posmarować lukrem.Smacznego:)