ßßß
Składniki:2 1/4 szkl. mąki pszennej + 1 łyżeczka60 g roztopionego masła1/2 szkl. cukru pudru + 1 łyżeczka6 żółtek30 g świeżych drożdży1/4 szkl. mleka + 2 łyżki1/2 szkl. rodzynekszczypta soliziarenka z jednej laski wanilii - u mnie z Lidla
Sposób przygotowania:2 łyżki mleka lekko podgrzej, dodaj pokruszone drożdże i mieszaj drewnianą łyżką do rozpuszczenia. Następnie dodaj łyżeczkę cukru pudru i łyżeczkę mąki. Wymieszaj i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.W tym czasie 1/4 szkl. mąki zalej 1/4 szkl. gorącego mleka i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Do przestudzonej mąki dodaj wyrośnięty zaczyn i delikatnie połącz drewnianą łyżką. Zostaw do ponownego wyrośnięcia. Żółtka zmiksuj z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę - im lepiej będą zmiksowane, tym babka będzie delikatniejsza. Kogel-mogel dodaj do wyrośniętego zaczynu razem z resztą mąki, solą i wanilią. Chwilę mieszaj łyżką. Gdy składniki będą połączone, dodaj roztopione, lekko ciepłe masło. Wyrób ciasto dłońmi, aż nie będzie przywierać do miski. Pod koniec wyrabiania zrób w cieście lekkie wgłębienie i wsyp rodzynki. Wyrób jeszcze przez chwilę. Przełóż do wysmarowanej masłem formy - do 1/3 wysokości. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Przed pieczeniem posmaruj wierzch babki roztrzepanym z mlekiem żółtkiem. Piecz w 160 st. przez 20-30 minut.Jeszcze ciepłą posmaruj lukrem :)