ßßß Cookit - przepis na Staropolska baba puchowa

Staropolska baba puchowa

nazwa

Wykonanie

Przepis, który mam od Seniorki, pochodzi książki Marii Lemnis i Henryka Vitry "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole". Bakę ta przygotowałam z okazji Tygodnia Kuchni Staropolskiej - i przyznam - jest naprawdę delikatna i bardzo puchowa.
0,5 kg mąki pszennej tortowej
0,5 litra mleka
5 dag drożdży
10 żółtek
15 dag cukru pudru
1/3 kostki masła (ok.66g)
1 kieliszek rumu
1/2 łyżeczki soli
2 garście rodzynek
łyżka mąki ziemniaczanej.
25 dag maki sparzyć 0,5 litra wrzącego mleka i bardzo dokładnie rozetrzeć, aby nie było grudek. Niech trochę przestygnie.
W cieście zrobić dołek i dodać drożdże, które zalać kilkoma łyżkami ciepłego mleka i zostawić, by wyrosły na ok. 20 minut. Wówczas wyrobić ciasto i odstawić, aż wyrośnie na dalsze 20-30 minut.
Żółtka zmiksować z cukrem na białą, puszysta masę. Dodać je do ciasta wraz z solą i reszta mąki. wyrobić dokładnie ciasto, aż przestanie się kleić do rak. W razie potrzeby podsypać mąką. Dodać rozpuszczone masło, rum i sparzone, obtoczone w mące ziemniaczanej rodzynki. Wyrobić.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. ok 50 minut.
Polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Z tej porcji wyszły mi 2 babki. Ponieważ jest to dla nas trochę za dużo - następnym razem zrobię z połowy porcji. A następne razy będą na pewno, bo z ciasta jestem bardzo zadowolona :)
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2009/05/Staropolska-baba-puchowa.html