Wykonanie
Baba puchowa obok muślinowej, zwanej też petynetową należy do najsłynniejszych bab staropolskich. Swoją wykwintność zawdzięcza niezwykłej delikatność .Staropolski przepis urozmaiciłem dodatkiem mojej
pomarańczowej konfitury. Z braku takowej ,stosujemy
dżem pomarańczowy.
Składniki.50dag
mąki pszennej2 szkl.
mleka70g
drożdży10
żółtek150g
cukru pudru150g
masła100g
rodzynek25 ml
rumu białego200g
konfitury pomarańczowejWykonanie.25 dag
maki sparzyć wrzącym
mlekiem i bardzo dokładnie rozetrzeć, by nie było grudek. Przykryć i ochłodzić.
Dodać
drożdże, wymieszać, przykryć zaczyn i pozwolić mu wyrosnąć.10
żółtek ubić z
cukrem na pulchny krem.Ubite
żółtka i pozostawioną
mąkę,25dag,dodać do zaczynu i dobrze wyrobić.Następnie dodać roztopione
masło i mały kieliszek
rumu oraz szczyptę
soli.Znowu ciasto dokładnie wyrobić.Dodać
rodzynki i wymieszać.Ciasto przełożyć do wysmarowanej
masłem formy, przykryć i odstawić, aby wyrosło..Kiedy prawie całkowicie wypełni formę, piec w temp.180stop.40-45min.Zimną babę przekroić w poprzek w dwóch miejscach i plastry posmarować
konfiturą.Babkę złożyć i polukrować lub posypać
cukrem pudrem.Polecam ten puszysty wypiek najwyższej rangi.