Wykonanie
Naleśniki, słodkie pyszności. Tradycyjne, najpopularniejsze nadziewane są
białym serem z
rodzynkami. Te zwyczajne naleśniki mogą być prawdziwą ucztą smaków. Jeśli przygotowując ciasto naleśnikowe, zamiast użyć całych jaj, dodasz najpierw
żółtka, a
potem wymieszasz z ubitą na sztywno pianą z
białek otrzymasz najlepsze ciasto na naleśniki
biszkoptowe. Naleśniki są mięciutkie, delikatne, puszyste i rozpływają się w ustach. Wypełnione
białym serem i podane z
polewą czekoladową i
jeżynami posmakują każdemu.
Składniki na 6 sztuk:1 szklanka
mąki orkiszowej jasnej1 szklanka
mleka2
jajka L2-3 łyżki
wody gazowanej1 łyżeczka
cukru pudru2 szczypty
soli1 łyżka
masła2 łyżki
oleju do smażeniaDodatkowo:500 g
białego seragarść
rodzynek2 łyżki
ksylitolu lub
cukru2 łyżki
śmietany kremówki+ 2 łyżki
czekolada gorzkaWykonanie:utrzeć
żółtka z
cukrem,
solą i
masłem na pianę. Ubijając mikserem lub trzepaczką stopniowo do utartych
żółtek dodawać
mleko i
wodę, a następnie 3/4 szklanki przesianej
mąki. Przykryć, zostawić na kilkanaście minutubić na sztywno pianę z
białek i razem z pozostałą
mąką dodać do ciasta. Dokładnie wymieszać i smażyć naleśniki
rodzynki zalać gorącą
wodą na kilka minut. Odsączyć na papierowym ręczniku
serek wymieszać ze
śmietaną i
cukrem. Dodać
rodzynki, wymieszać w małym garnuszku podgrzać
śmietanę kremówkę, dodać połamane kawałki
czekolady i mieszać do rozpuszczeniausmażone naleśniki posmarować przygotowanym farszem, złożyć na 4 części. Podpiec na patelni. Podawać polane sosem
czekoladowym i udekorowane
jeżynamiżródło: przygotowanie ciasta naleśnikowego H. Szymanderska "Prawdziwa kuchnia polska"
SMACZNEGO !