Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 300 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
indyk 1 sztuk
chleb pszenny 250 gramów
grzyby shitake 150 gramów
boczek 100 gramów
masło 4 łyżek stołowych
czosnek 2 łyżek deserowych
kolendra 2 łyżek stołowych
jajka 2 sztuk
wino biale 500 mililitrów
bulion drobiowy 500 mililitrów
curry 2 łyżek deserowych
ananas 1 sztuk
dymka 2 pęczek
oliwa 4 łyżek stołowych
papryczka chili 1 sztuk
imbir 40 gramów
cukier 1 szczypta
ocet 0,25 łyżek deserowychzagęstnik 3 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umytego, osuszonego
indyka natrzeć w środku i z zewnątrz
sola oraz
pieprzem. Pokroić
chleb w kostkę. oczyścić
grzyby i odciąć trzonki. Pokrojony
boczek usmażyć na chrupko na
maśle, dodać
chleb,
grzyby i posiekany
czosnek. krótko przesmażyć. Mieszając, doprawić do smaku
solą,
pieprzem oraz
kolendrą. Wymieszać z
jajkami i nadziać
indyka. otwór spiąć. Piec ok. 3,5-4 godzin w 190 stopniach.Wymieszać
wino z
bulionem i po 45 minutach pieczenia polać
indyka. Co jakiś czas
indyka polewać sosem z pieczenia.
Ananasa pokroić na ćwiartki, wykroić twardy trzon, a miąższ pokroić na kawałki. Oczyszczona
dymkę drobno posiekać.
Ananasa krótko podsmażyć na
oliwie z posiekana
chili i
imbirem, dodać
dymkę i dusić jeszcze 4 minuty. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem oraz
octem.
Indyka wyjąć z piekarnika. Jeśli trzeba, do sosu dodać trochę
wody, zagotować i doprawić
sola oraz
curry. Zagęstnikiem zagęścić sos.
Indyka razem z nadzieniem podzielić na porcje, polać sosem i podawać z
ananasem oraz
ryżem. Danie udekorować listkami
kolendry.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
GrzybówPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: