ßßß
Był ketchup z cukinii to jest także z dyni. Dostałam od koleżanki bardzo ładny i duży okaz, tak sobie pomyślałam, że zrobię z niej ketchup. Z cukinii bardzo wszystkim smakował, więc tak sobie pomyślałam, że z dyni będzie równie pyszny. I wiecie co - wyszedł wspaniały. Zdecydowanie wam polecam wykorzystanie dyni do ketchupu. Z podanej porcji wychodzą 4 słoiczki takie jak na zdjęciu.Zapraszam :-)Składniki:- 1 , 5 kg dyni (waga po obraniu i wypestkowaniu)- 2 duże cebule- 200 ml octu - ja dałam z czerwonego wina- 250 g cukru- 3-4 łyżeczki soli- szczypta chili- pół łyżeczki pieprzu- 300 g koncentratu pomidorowego- 2 łyżeczki curry- pół łyżeczki imbiru w proszku- ząbek czosnkuWykonanie:Dynię (obraną i wypestkowaną) kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy pół szklanki wody i zagotowujemy. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Wsypujemy 3 łyżeczki soli i gotujemy godzinę na średnim ogniu, mieszamy. Następnie wszystko chwilkę studzimy, dodajemy wyciśnięty czosnek i miksujemy wszystko blenderem. Dodajemy ocet, cukier i przyprawy oraz koncentrat. Mieszamy i gotujemy jeszcze 30 minut, aż wszystko zgęstnieje, przykryjmy garnek pokrywką bo keczup będzie bulgotał i "strzelał".Gorący keczup przekładamy do wyparzonych słoiczków (mi wyszły 4), zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut - do garnka wkładamy ściereczkę, wlewamy wodę i wstawiamy słoiki. Zagotowujemy, zmniejszamy gaz i gotujemy.Keczup świetnie smakuje na kanapkach, jako dodatek do sałatek czy do wędlin i mięs.