Wykonanie
W końcu się za niego zabrałam. Dostałam kilka pięknych
cukinii od mojej serdecznej koleżanki Wioli, no to je zamknęłam w słoiczki na zimę. Przepis na ten
ketchup mam od mojej ukochanej cioci
Wiesi, która robi go już od lat. A jaki jest pyszny, normalnie można go wyjadać wprost z garnka. Ja zrobiłam od razu dwie porcję i jeszcze zrobię, bo naprawdę warto. Taki
ketchup możemy wykorzystać na kanapki, do
wędlin a nawet dodać do
makaronu,
ryżu czy
mięsa. Koniecznie go zróbcie, ja polecam.Zapraszam :-)Składniki:- 1,5 kg
cukinii (waga po wydrążeniu i obraniu w razie potrzeby ze skórki)- 4 średnie
cebule- 2 szklanki
cukru- 1 szklanka
octu- 1 łyżeczka
słodkiej papryki- 2 łyżeczki
curry- 1 łyżeczka
pieprzu- opcjonalnie szczypta lub dwie
chilli- 2 słoiczki koncentratu (jeden 190 g)-
sólWykonanie:
Cukinię myjemy i wydrążamy środek z pestkami. W razie potrzeby również obieramy - ja miałam
młode cukinię, więc ich skórka była bardzo miękka.
Cukinię ścieramy na tarce,
cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy 3 łyżeczki
soli, mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny, aby zmiękła i puściła sok. Następnie wstawiamy na gaz i gotujemy, aż
cukinia zmięknie - tak 1,5 - 2 godziny na małym ogniu. Dodajemy
cukier i
ocet i gotujemy 20 minut,
potem dodajemy koncentrat i
przyprawy, doprawiamy jeszcze do smaku
solą i opcjonalnie
chilli. Całość miksujemy dokładnie blenderem.Gotowy
ketchup przekładamy do wyparzonych słoiczków ( z podanych proporcji wychodzi 6 słoiczków - takich jak na zdjęciu) i zakręcamy. Pasteryzujemy 15-20 minut - do garnka wlewamy
wodę i wkładamy na dno ściereczkę, wstawiamy słoiczki tak, aby
woda pokrywała 3/4 wysokości i gotujemy na średnim ogniu, wyciągamy i chowamy do spiżarni na zimę.