Wykonanie
Przepis na
ketchup z
cukinii krąży w
sieci od dawna i wiele osób korzysta właśnie z tego przepisu, jako że bardzo lubię
cukinię musiałam wypróbować ten przepis. Oczywiście się nie zawiodłam. Wyszedł fajny, gęsty i smaczny sos.
1,5kg obranej
cukinii0,5kg
cebuli2 szklanki
cukru1 szklanka
octu400g
koncentratu pomidorowego1 łyżeczka
papryki słodkiej, ostrej i
pieprzugarść
soliCukinię zetrzeć na tarce,
cebulę pokroić w piórka. Zasypać
solą i zostawić na 6 godzin. Nie wyciskać soku. Po tym czasie gotować do uzyskania papki. Dodać
cukier i
ocet i gotować ok. 20 minut. Następnie dodać koncentrat i
przyprawy i znów chwilę gotować. Zmiksować całość, przelać do słoiczków i zapasteryzować.