Postanowiłam spróbować swój własny ketchup..taki domowy..z cukinii..Przepis podpatrzyłam u Niebieskiej Pistacji a ona na blogu Mienty.1,5 kg obranej cukinii0,5 kg cebuli2 szkl. cukru1 szkl. octu1 łyżeczka słodkiej papryki1 kopiasta łyżeczka cayenne1 łyżeczka pieprzu400 g koncentratu pomidorowegogarść soliCukinię i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Całość zasypać garścią soli, wymieszać i odstawić na 6 godzin (nie odciskać). Po tym czasie warzywa gotować do momentu aż zrobi się z nich papka, następnie dodać cukier i ocet i gotować 20 minut. Dodać koncentrat i przyprawy i gotować kolejne 20 minut, mieszając całość od czasu do czasu. Zmiksować i przelać do słoiczków. Pasteryzować przez 10 minut.