Wykonanie
Moja kuzynka robi masę fajnych
przetworów,
między innymi ten
keczup. Też mi posmakował, więc postanowiłam zrobić swoje zapasy. Recepturę mam od kuzynki - polecam serdecznie!
Składniki:1 kg
cebuligarść
soli3 kg
cukinii (obranej i pozbawionej pestek)ok 80 dag
cukru1 łyżka
pieprzu (może być pół na pół z
ziołowym)1 łyżka
curry1 łyżka
słodkiej papryki1 litrowy słoik
koncentratu pomidorowego (950g)350-500 ml
octu - w zależności jak ostry
keczup chcemy otrzymaćSposób przygotowania:1.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, nasypać garść
soli, wymieszać i odstawić na noc. Następnie odcisnąć z nadmiaru soku.2.
Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej, dobrze odcisnąć z soku.3.
Cebulę i
cukinię dusić pod przykryciem przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliła. Następnie zmiksować lub zblenderować na gładko.4. Uzyskany miąższ podgrzać i dodać pozostałe składniki, całość gotować jeszcze 15 minut.5. Gorący
keczup przełożyć do słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem.
Keczup nie wymaga dodatkowej pasteryzacji.Z podanej porcji wyszło mi 20 słoików różnej wielkości.Smacznego!!!