ßßß Cookit - przepis na Keczup z cukinii

Keczup z cukinii

nazwa

Wykonanie

Moja kuzynka robi masę fajnych przetworów, między innymi ten keczup. Też mi posmakował, więc postanowiłam zrobić swoje zapasy. Recepturę mam od kuzynki - polecam serdecznie!
Składniki:
1 kg cebuli
garść soli
3 kg cukinii (obranej i pozbawionej pestek)
ok 80 dag cukru
1 łyżka pieprzu (może być pół na pół z ziołowym)
1 łyżka curry
1 łyżka słodkiej papryki
1 litrowy słoik koncentratu pomidorowego (950g)
350-500 ml octu - w zależności jak ostry keczup chcemy otrzymać
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, nasypać garść soli, wymieszać i odstawić na noc. Następnie odcisnąć z nadmiaru soku.
2. Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej, dobrze odcisnąć z soku.
3. Cebulę i cukinię dusić pod przykryciem przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliła. Następnie zmiksować lub zblenderować na gładko.
4. Uzyskany miąższ podgrzać i dodać pozostałe składniki, całość gotować jeszcze 15 minut.
5. Gorący keczup przełożyć do słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem. Keczup nie wymaga dodatkowej pasteryzacji.
Z podanej porcji wyszło mi 20 słoików różnej wielkości.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2014/08/keczup-z-cukinii.html