ßßß Cookit - przepis na Lazania po bolońsku

Lazania po bolońsku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
płaty lazanii 12 sztuk
masło 80 gramów
mozzarella 150 gramów
ser żółty 100 gramów
marchewka 1 sztuk
seler naciowy 1 łodyga
pomidory 500 gramów
cebula 2 sztuk
czosnek 1 ząbki
oliwa 2 łyżek stołowych
mięso mielone wołowe 450 gramów
bulion 0,5 szklanek
wino czerwone wytrawne 0,5 szklanek
szynka wołowa gotowana 100 gramów
majeranek według uznania
gałka muszkatołowa według uznania
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
masło 80 gramów
mąka 80 gramów
mleko 1 litrów
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczoną marchewkę pokroić w drobna kostkę, a seler w plasterki. Sparzone, obrane ze skórki pomidory pokroić w kostkę. Oczyszczona, posiekaną cebule oraz czosnek obsmażyć na oliwie. Dodać seler, marchewkę oraz mięso, mieszając, smażyć kilka minut. Wlać bulion oraz wino i dusić, aż sos nieco odparuje. Dodać pomidory i dusić 35 minut na wolnym ogniu. Wrzucić szynkę pokrojona w kostkę oraz wszystkie przyprawy i wymieszać.
Z masła i maki zrobić jasna zasmażkę, mieszając ją, rozprowadzić zimnym mlekiem. podgrzewać, aż beszamel zgęstnieje. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i gałką. w dużej ilości wody obgotować lazanie. Połowa masła posmarować formę do zapiekania, przykryć 3 płatami lazanii, rozłożyć na nich 1/3 ragout, polać beszamelem. Na wierzchu położyć 2-3 plastry mozzarelli i następne 3 płaty lazanii. Kolejne 2 warstwy ułożyć tak samo. Całość przykryć płatami makaronu, polać beszamelem, posypać startym serem i reszta pokrojonego masła. Zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Włoska
Potrawy z Makaronem
Potrawy z Mięsa
Potrawy z serem
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11504/Lazania-po-bolonsku