ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegopłaty lazanii 12 sztukmasło 80 gramówmozzarella 150 gramówser żółty 100 gramówmarchewka 1 sztukseler naciowy 1 łodygapomidory 500 gramówcebula 2 sztukczosnek 1 ząbkioliwa 2 łyżek stołowychmięso mielone wołowe 450 gramówbulion 0,5 szklanekwino czerwone wytrawne 0,5 szklanekszynka wołowa gotowana 100 gramówmajeranek według uznaniagałka muszkatołowa według uznanianatka pietruszki 1 łyżek stołowychmasło 80 gramówmąka 80 gramówmleko 1 litrówpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną marchewkę pokroić w drobna kostkę, a seler w plasterki. Sparzone, obrane ze skórki pomidory pokroić w kostkę. Oczyszczona, posiekaną cebule oraz czosnek obsmażyć na oliwie. Dodać seler, marchewkę oraz mięso, mieszając, smażyć kilka minut. Wlać bulion oraz wino i dusić, aż sos nieco odparuje. Dodać pomidory i dusić 35 minut na wolnym ogniu. Wrzucić szynkę pokrojona w kostkę oraz wszystkie przyprawy i wymieszać.Z masła i maki zrobić jasna zasmażkę, mieszając ją, rozprowadzić zimnym mlekiem. podgrzewać, aż beszamel zgęstnieje. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i gałką. w dużej ilości wody obgotować lazanie. Połowa masła posmarować formę do zapiekania, przykryć 3 płatami lazanii, rozłożyć na nich 1/3 ragout, polać beszamelem. Na wierzchu położyć 2-3 plastry mozzarelli i następne 3 płaty lazanii. Kolejne 2 warstwy ułożyć tak samo. Całość przykryć płatami makaronu, polać beszamelem, posypać startym serem i reszta pokrojonego masła. Zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaPotrawy z MakaronemPotrawy z MięsaPotrawy z seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: