Wykonanie
Zupa z
czerwonej soczewicy i
pomidorów to przepis, który na pewno zainteresuje fanów zupy pomidorowej. Można nawet powiedzieć, że ta zupa to wariacja na temat pomidorówki, bez
makaronu, ale z
soczewicą i
pomidorami 🙂 Aby zupka była bardziej sycąca, dodałam także
ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupę z
czerwonej soczewicy i
pomidorów możecie przygotować od
zera, zgodnie z poniższym przepisem, ale także na bazie gotowego już
bulionu warzywnego czy drobiowego – w zależności jak wolicie. Miseczka takiej zupy nasyci Was na wiele godzin i rozgrzeje w chłodne dni. Na zdrowie 😉Zobacz też:Krupnik z
grzybamiKrem z warzyw korzeniowych i
paprykiZupa meksykańskaZupa ogórkowaPorcji: 6 Czas gotowania: 2 godzinySkładnikinóżka i skrzydełko z
kurczakamarchewkapietruszkakawałek
selerakawałek
poraliść laurowy2
ziela angielskiepuszka krojonych
pomidorówłyżeczka
ostrej papryki2 łyżeczki
słodkiej paprykipół łyżeczki
imbirupół łyżeczki
gałki muszkatołowejpół łyżeczki
tymiankułyżeczka
cukrułyżka
masłacebulaząbek
czosnku2
ziemniaki150 g
czerwonej soczewicy2 łyżki słodkiej
śmietanki 30%sól i
pieprznatka pietruszkiPrzepis1
Mięso zalewamy 2 l zimnej
wody, gotujemy na średnim ogniu. Następnie zdejmujemy z
wywaru powstałe szumowiny i dodajemy obraną
marchewkę pokrojoną w kostkę,
pietruszkę, kawałek
selera, kawałek
pora,
liść laurowy i dwa ziarna
ziela angielskiego. Gotujemy około 45 minut na średnim ogniu.2Następnie do
wywaru wlewamy
pomidory z puszki i dodajemy
przyprawy: łyżeczkę
ostrej papryki, 2 łyżeczki
słodkiej papryki, pół łyżeczki
imbiru, pół łyżeczki
gałki muszkatołowej, pół łyżeczki
tymianku, łyżeczkę
cukru. Gotujemy całość około 30 minut, do momentu aż
pomidory dobrze się rozgotują.3W międzyczasie
cebulę i
czosnek siekamy drobno i podsmażamy na
maśle na złoto na patelni. Dodajemy do gotującej się zupy.4Następnie obieramy
ziemniaki, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Po 15 minutach gotowania
ziemniaków, wsypujemy do
wywaru 150 g
soczewicy. Gotujemy około 10 minut, aby
soczewica zmiękła.5Odlewamy chochlę zupy do miseczki i łączymy ją z dwiema łyżkami słodkiej
śmietanki. Wlewamy całość do zupy i gotujemy razem jeszcze około 5 minut.6Na samym końcu doprawiamy zupę
solą oraz
pieprzem. Przed podaniem zupę posypujemy posiekaną
natką pietruszki.