ßßß

Składniki: Żur:500g. boczku wędzonego2 marchewki1 pietruszka1 biała część pora1/2 pęczka natki pietruszki4 suszone grzybki4 liście laurowe5 kule ziela angielskiego500g. białej kiełbasy1 duża cebulaolej lub smalec do smażenia0,5l. zakwasu na żur ( najlepiej domowego)1 łyżka chrzanu śmietankowego2 ząbki czosnku4 łyżki suszonego majerankusól,pieprzChrzanowa bita śmietana z kolorowym pieprzem:500ml śmietanki 30%2 czubate łyżki chrzanu śmietankowego1 łyżka świeżo mielonego kolorowego pieprzuDodatkowo:Jajka ugotowane na twardo Przygotowanie: Żur: Warzywa obrać umyć, umieścić w garnku.Dołożyć boczek,suszone grzyby, liście laurowe,ziele angielskie i natkę.Składniki zalać ok.2,5l. wody.Gotować na wolnym ogniu 45min.Wywar przecedzić do oddzielnego garnka.W między czasie cebulę oraz ugotowany w wywarze boczek pokroić w kostkę, białą kiełbasę w plasterki.Na patelni rozgrzać olej/smalec zeszklić cebulę, dodać kiełbasę oraz boczek.Smażyć na rumiano.Ugotowaną marchew pokroić w plasterki.Wywar wstawić na gaz dodać mięso wraz z marchewką.Zakwas wymieszać z chrzanem oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku., wlać do garnka z zupą.Żurek doprawić majerankiem, solą i pieprzem, zagotować.Chrzanowa bita śmietana z kolorowym pieprzem: Schłodzoną śmietankę ubijać do momentu aż zacznie sztywnieć, dodać chrzan oraz kolorowy pieprz, zmiksować.Do półmisków wlać porcję zupy, ułożyć jajko oraz 1-2 łyżki chrzanowej śmietanki.Podawać ze świeżym pieczywem lub solo.








Smacznego