Wykonanie
Domowy, kwaśny,
chrzanowy żur.Aromatyczny, intensywny w smaku, z trzema rodzajami
mięsa,
suszonymi grzybami i
czosnkiem. Pulpeciki z
białej kiełbasy nadały mu niecodziennego charakteru i oryginalności. Zupa smakuje wyśmienicie, idealnie wpasuje się w świąteczne śniadanie lub obiad.


Składniki: 500g.
boczku parzonego500g.
cienkiej kiełbasy1 garść
suszonych grzybów2
marchewki1
pietruszka1
por2
liście laurowe1 łyżka
ziela angielskiego4 czubate łyżki
chrzanu śmietankowego2
cebule2 ząbki
czosnku1 łyżka suszonego
majerankusól,
pieprz500 ml zakwasu na żur150 ml
śmietanki 30%Pulpeciki z
białej kiełbasy:1 kg. surowej
białej kiełbasy1
jajko1/2 szklanki
bułki tartej1 ząbek
czosnku ( niekoniecznie)
smalec lub
olej do smażenia Przygotowanie: W garnku umieścić
boczek oraz
kiełbasę. Dodać obraną
włoszczyznę,
cebulę,
liście laurowe,
ziele angielskie oraz przelane wrzątkiem
suszone grzyby.Składniki zalać 3l.
wody, gotować na minimalnym gazie przez 1,5 godz.
Wywar przecedzić do oddzielnego garnka.
Boczek z
wywaru oraz
cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na suchej patelni, dodać pokrojoną w plastry
kiełbasę, zrumienić.
Marchewki pokroić w plastry,
grzyby w kostkę.Składniki umieścić w wywarze.Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek,
chrzan oraz zakwas na żur.Doprawić
majerankiem,
solą i
pieprzem.Pulpeciki z
białej kiełbasy:
Kiełbaski obrać z flaka, zmielić dwukrotnie w maszynce do
mielenia mięsa.Dodać opcjonalnie przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku, wbić
jajko oraz wsypać
bułkę tartą.Wyrobić dłońmi zwartą masę, formować małe pulpeciki.Na patelni rozgrzać smalec/olej, smażyć pulpety na rumiano.Przełożyć do garnka z zupa, gotować kolejne 10 min.Żurek zabielić słodką
śmietanką.


Smacznego