Wykonanie
Przepis dostałam od brata, ale i tak pomajstrowałam w proporcjach :) Żurek przepyszny!
![](/Data/Images/szczesliwakuchnia.blogspot.com\2015_slash_03_slash_zurek-z-biaa-kiebasa-i-jajkiem/l/-1176081884.JPG)
Składniki:300 gramów
białej kiełbasy (surowej lub parzonej, ja miałam surową)500 ml zakwasu na żurek2
marchewki1
pietruszka300 gramów
wędzonego boczku1/4
selera1
por1 łyżeczka posiekanej
dymki1 łyżeczka świeżego
majeranku1 łyżeczka suszonego
majeranku1 łyżeczka
chrzanu ze słoika3
listki laurowe3 ziarenka
ziela angielskiego3 ząbki
czosnkukilka
suszonych grzybkówsólpieprz![](/Data/Images/szczesliwakuchnia.blogspot.com\2015_slash_03_slash_zurek-z-biaa-kiebasa-i-jajkiem/l/-1660253022.JPG)
![](/Data/Images/szczesliwakuchnia.blogspot.com\2015_slash_03_slash_zurek-z-biaa-kiebasa-i-jajkiem/l/950029377.jpg)
![](/Data/Images/szczesliwakuchnia.blogspot.com\2015_slash_03_slash_zurek-z-biaa-kiebasa-i-jajkiem/l/-502838675.jpg)
Jeśli
kiełbasa jest surowa, to należy ją najpierw sparzyć w gotującej wodzie przez 30 minut, na małym ogniu.
Woda powinna tylko pykać
Marchewki,
pietruszkę i
seler obieramy, myjemy i wkładamy do garnkaDodajemy
wędzony boczek pokrojony na większe kawałki,
grzybki,
kiełbasę,
czosnek,
dymkę, świeży
majeranek (suszony będzie dodawany dopiero pod koniec gotowania),
listki laurowe,
ziele angielskie,
sól,
pieprz - zagotowujemy
![](/Data/Images/szczesliwakuchnia.blogspot.com\2015_slash_03_slash_zurek-z-biaa-kiebasa-i-jajkiem/l/-8410040.JPG)
Gdy
woda zacznie bąblować, zdejmujemy szumowiny (jeśli nasza
kiełbasa była parzona przez nas, to szumowin nie będzie dużo) i zmniejszamy ogień
![](/Data/Images/szczesliwakuchnia.blogspot.com\2015_slash_03_slash_zurek-z-biaa-kiebasa-i-jajkiem/l/-1728110222.JPG)
Gotujemy 40 minut pod przykryciemPo tym czasie
wywar przecedzamy do drugiego garnka
![](/Data/Images/szczesliwakuchnia.blogspot.com\2015_slash_03_slash_zurek-z-biaa-kiebasa-i-jajkiem/l/-747883456.JPG)
Dodajemy 1 łyżeczkę
chrzanu, suszony
majeranek i wlewamy zakwas, wcześniej bardzo dokładnie go wstrząsając. Doprowadzając do zagotowania - mieszamy. Gotujemy ok. 1 minuty
![](/Data/Images/szczesliwakuchnia.blogspot.com\2015_slash_03_slash_zurek-z-biaa-kiebasa-i-jajkiem/l/-1533939761.JPG)
Podajemy z pokrojoną
kiełbasą i
jajkiem![](/Data/Images/szczesliwakuchnia.blogspot.com\2015_slash_03_slash_zurek-z-biaa-kiebasa-i-jajkiem/l/1402488040.JPG)
![](/Data/Images/szczesliwakuchnia.blogspot.com\2015_slash_03_slash_zurek-z-biaa-kiebasa-i-jajkiem/l/-1271980810.JPG)
![](/Data/Images/szczesliwakuchnia.blogspot.com\2015_slash_03_slash_zurek-z-biaa-kiebasa-i-jajkiem/l/1628224233.JPG)
![](/Data/Images/szczesliwakuchnia.blogspot.com\2015_slash_03_slash_zurek-z-biaa-kiebasa-i-jajkiem/l/666772533.JPG)
![](/Data/Images/szczesliwakuchnia.blogspot.com\2015_slash_03_slash_zurek-z-biaa-kiebasa-i-jajkiem/l/542513870.JPG)
Smacznego :)W myśl akcji: