Wykonanie
Żurek jednoznacznie kojarzy się z Wielkanocą. Najważniejszym jego elementem jest dobry zakwas - oczywiście najlepiej domowy,wyjątkowego smaku nadają
suszone grzybki oraz
chrzan i nie może się obejść bez
białej kiełbasy i gotowanych jaj :)Składniki:
½ kg
białej kiełbasy300 g wędzonych kości
schabowych8
jajek2
marchewki2
pietruszkikawałek
selerakilka
grzybów suszonych500 ml zakwasu żytniego1 ząbek
czosnku2 łyżeczki
chrzanukilka ziaren
ziela angielskiegokilka ziaren jałowca
majeraneksól,
pieprzPrzygotowanie:Warzywa obieramy, myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy
wodą. Dokładamy
grzyby, nakłutą widelcem
białą kiełbasę, kości,
ziele angielskie, ziarna jałowca, pokrojony w plasterki
czosnek oraz
chrzan i gotujemy na małym ogniu około 40 min. W tym samym czasie gotujemy także
jajka na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na połówki.Do
wywaru dodajemy zakwas i zagotowujemy. Doprawiamy łyżką
majeranku,
solą oraz
pieprzem. Warzywa, kości oraz
kiełbasę wyjmujemy z
wywaru.Żurek podajemy z kawałkami
kiełbasy i ugotowanym
jajkiem.Smacznego!