Wykonanie
Dziś przedstawię Wam propozycję nieodzownego na okoliczność świąt dania, tj. wielkanocnego
żurku - w mojej wersji - na wędzonce z
suszonymi grzybami.Wielkanocy żurek na wędzonce z
grzybami
Składniki:Ilość porcji: 8-10 porcji1 szt (ok. 30 dkg) - wędzonego
żeberko30 dkg –
wędzonego boczkug arść
suszonych grzybówpęczek
natki pietruszki3 szt
liścia laurowego2 ziarna
ziela angielskiego1
marchewka1
cebula0,5 główki
czosnku2-3 łyżki
musztardy2-3 łyżki
chrzanu0 , 5 l zakwasu na żur1-1,5 kg
białej kiełbasy4 litry
wodysól i
pieprz do smakuok. 8 jajWędzonkę zalać
wodą, dodać namoczone wcześniej
grzyby, całą
marchewkę, podzieloną na pół
cebulę, dwie gałązki
natki pietruszki,
liść laurowy, pokrojony w ćwiartkę
czosnek,
ziele angielskie. Gotować aż
mięso zacznie odchodzić od kości, wówczas wędzonkę wyjąć,
boczek pokroić w kostkę i wraz z obranym
mięsem z powrotem dodać do gotującej się zupy. Dodać
białą kiełbasę i zakwas z żytniej
mąki, rozrobiony z
musztardą i
chrzanem. Gotować jeszcze 10 minut, doprawić
solą i
pieprzem, pod koniec dodając posieką
natkę pietruszki. Podawać z połówkami ugotowanych na twardo jaj.