ßßß Cookit - przepis na C - Wielkanocny żurek

C - Wielkanocny żurek

nazwa

Wykonanie

Dziś przedstawię Wam propozycję nieodzownego na okoliczność świąt dania, tj. wielkanocnego żurku - w mojej wersji - na wędzonce z suszonymi grzybami.
Wielkanocy żurek na wędzonce z grzybami
Składniki:
Ilość porcji: 8-10 porcji
1 szt (ok. 30 dkg) - wędzonego żeberko
30 dkg – wędzonego boczku
g arść suszonych grzybów
pęczek natki pietruszki
3 szt liścia laurowego
2 ziarna ziela angielskiego
1 marchewka
1 cebula
0,5 główki czosnku
2-3 łyżki musztardy
2-3 łyżki chrzanu
0 , 5 l zakwasu na żur
1-1,5 kg białej kiełbasy
4 litry wody
sól i pieprz do smaku
ok. 8 jaj
Wędzonkę zalać wodą, dodać namoczone wcześniej grzyby, całą marchewkę, podzieloną na pół cebulę, dwie gałązki natki pietruszki, liść laurowy, pokrojony w ćwiartkę czosnek, ziele angielskie. Gotować aż mięso zacznie odchodzić od kości, wówczas wędzonkę wyjąć, boczek pokroić w kostkę i wraz z obranym mięsem z powrotem dodać do gotującej się zupy. Dodać białą kiełbasę i zakwas z żytniej mąki, rozrobiony z musztardą i chrzanem. Gotować jeszcze 10 minut, doprawić solą i pieprzem, pod koniec dodając posieką natkę pietruszki. Podawać z połówkami ugotowanych na twardo jaj.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2013/03/c-wielkanocny-zurek-i-prasowy-debiut.html