ßßß
Składniki:Ilość porcji: 8-10 porcji1 szt (ok. 30 dkg) - wędzonego żeberko30 dkg – wędzonego boczkug arść suszonych grzybówpęczek natki pietruszki3 szt liścia laurowego2 ziarna ziela angielskiego1 marchewka1 cebula0,5 główki czosnku2-3 łyżki musztardy2-3 łyżki chrzanu0 , 5 l zakwasu na żur1-1,5 kg białej kiełbasy4 litry wodysól i pieprz do smakuok. 8 jajWędzonkę zalać wodą, dodać namoczone wcześniej grzyby, całą marchewkę, podzieloną na pół cebulę, dwie gałązki natki pietruszki, liść laurowy, pokrojony w ćwiartkę czosnek, ziele angielskie. Gotować aż mięso zacznie odchodzić od kości, wówczas wędzonkę wyjąć, boczek pokroić w kostkę i wraz z obranym mięsem z powrotem dodać do gotującej się zupy. Dodać białą kiełbasę i zakwas z żytniej mąki, rozrobiony z musztardą i chrzanem. Gotować jeszcze 10 minut, doprawić solą i pieprzem, pod koniec dodając posieką natkę pietruszki. Podawać z połówkami ugotowanych na twardo jaj.