Wykonanie
23 kwietnia 2014Składniki:3l.
wody700ml. zakwasu na żurek2
marchewki2
pietruszki1
cebula3 ząbki
czosnku1
por-biała część1/2 bulwy
selera1 słoiczek
ostrego chrzanu(190g.)6 surowych
białych kiełbas300g
boczku wędzonego250g.
grzybów suszonych (ok.jednej szklanki)250ml
śmietany 18%3
liście laurowe5 ziarenek
ziela angielskiego2lyżki
majerankusól,
pieprz1 łyżka
mąki pszennej razowej( u mnie z zakwasu)
jajka ugotowane na twardo -jedno na osobęmałe
chlebki-jeden na osobę

Przygotowanie:
Włoszczyznę ,
cebule i
czosnek obieramy,myjemy,wkładamy do garnka wraz z
zielem angielskim i liśćmi laurowymi ,zalewamy
wodą,gotujemy ok 40 min.W
między czasie
boczek kroimy w małą kosteczkę ,przesmażamy-zdejmujemy z patelni.Na tłuszczu z
boczku smażymy na rumiano
białe kiełbaski-zdejmujemy ,kroimy w plastry.
Grzyby płuczemy,przelewamy wrzątkiem kroimy drobno.Z garnka wyjmujemy warzywa , wkładamy
kiełbasę,
boczek,
grzyby oraz
chrzan.Doprawiamy
majerankiem ,
sola i
pieprzem.Gotujemy ok 25min na wolnym ogniu.Chwilę przed końcem gotowania
śmietanę łączymy z
mąką oraz
wodą z
żurku ,przelewamy do garnka,mieszamy.Z
chlebków odkrawamy wierzch, wydrążamy środki ,
jajka kroimy na pół.Do każdego
chlebka wlewamy żurek oraz wkładamy
jajko.Post navigation← Tak przygotowane
jajka nadają się na ciepło lub zimo.Świetnie sie sprawdzą jako przystawka podczas świąt lub imprez.zapraszam:)Tak przygotowane roladki z pewnością możemy podać na uroczysty obiad,są bardzo smaczne i oryginalne. Zapraszam:) →