ßßß Cookit - przepis na Żurek chrzanowo-grzybowy w chlebkach

Żurek chrzanowo-grzybowy w chlebkach

nazwa

Wykonanie

23 kwietnia 2014
Składniki:
3l.wody
700ml. zakwasu na żurek
2 marchewki
2 pietruszki
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 por-biała część
1/2 bulwy selera
1 słoiczek ostrego chrzanu(190g.)
6 surowych białych kiełbas
300g boczku wędzonego
250g.grzybów suszonych (ok.jednej szklanki)
250ml śmietany 18%
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
2lyżki majeranku
sól,pieprz
1 łyżka mąki pszennej razowej( u mnie z zakwasu)
jajka ugotowane na twardo -jedno na osobę
małe chlebki-jeden na osobę
Przygotowanie:
Włoszczyznę ,cebule i czosnek obieramy,myjemy,wkładamy do garnka wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi ,zalewamy wodą,gotujemy ok 40 min.
W między czasie boczek kroimy w małą kosteczkę ,przesmażamy-zdejmujemy z patelni.
Na tłuszczu z boczku smażymy na rumiano białe kiełbaski-zdejmujemy ,kroimy w plastry.
Grzyby płuczemy,przelewamy wrzątkiem kroimy drobno.
Z garnka wyjmujemy warzywa , wkładamy kiełbasę,boczek,grzyby oraz chrzan.
Doprawiamy majerankiem ,sola i pieprzem.
Gotujemy ok 25min na wolnym ogniu.
Chwilę przed końcem gotowania śmietanę łączymy z mąką oraz wodą z żurku ,przelewamy do garnka,mieszamy.
Z chlebków odkrawamy wierzch, wydrążamy środki ,jajka kroimy na pół.
Do każdego chlebka wlewamy żurek oraz wkładamy jajko.
Post navigation
← Tak przygotowane jajka nadają się na ciepło lub zimo.Świetnie sie sprawdzą jako przystawka podczas świąt lub imprez.zapraszam:)
Tak przygotowane roladki z pewnością możemy podać na uroczysty obiad,są bardzo smaczne i oryginalne. Zapraszam:) →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/odpowiednio-kwasny-z-tradycyjnymi-dodatkami-taki-wlasnie-powinien-byc-zurek