Wykonanie
Na blogu możecie już znaleźć Żurek "Nieżurek", który jest naprawdę bardzo smaczny. Teraz czas na barszcz biały bez zakwasu. Równie pyszna alternatywa dla barszczu na zakwasie.

Składniki:3 litry zimnej
wody300 - 350 g
żeberekbiała kiełbasa (u mnie 6 sztuk - 450 g)1
cebula; przypalona nad palnikiem1
pietruszka2
marchewki4
ziela angielskie3 ziarenka
pieprzu2
listki laurowe250 g
wędzonego boczkułyżka
majeranku3 ząbki
czosnku110 ml
śmietany 18%ok 3 łyżki
chrzanudo podania:
jajka ugotowane na twardo
sól,
pieprz,
sok z cytryny; do smakuDo garnka z
wodą włóż
żeberka i
posól. Zagotuj, zbierz szumowiny i gotuj na małym ogniu przez około 40 minut.Dodaj
cebulę,
pietruszkę i
białą kiełbasę. Po 10 minutach
kiełbasę ponakłuwaj w kilku miejscach. Dodaj
marchew,
ziele angielskie, ziarenka
pieprzu i
listki laurowe.

Po kolejnych 10 minutach gotowania dołóż
boczek. Gotuj jeszcze 30 minut. Dodaj
majeranek i przeciśnięty
czosnek.

W miseczce wymieszaj
śmietanę z
chrzanem i kilkoma łyżkami zupy, żeby ogrzać mieszankę. Następnie wlej wszystko do garnka i dokładnie wymieszaj. Dopraw
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny. Podgrzej i podawaj gorące z
jajkiem na twardo. Zupa najlepiej smakuje drugiego dnia, kiedy smaki się przegryzą.

SMACZNEGO!





źródło: ze zmianami Barszcz Biały Świąteczny