Wykonanie
W tym roku na Wielkanocy stół zapragnęłam podać coś tradycyjnego ale z oryginalnym dodatkiem by urozmaicić świąteczne śniadanie, tak więc przed samym świętem zrobiłam próbę generalną zupy .Postawiłam tylko na dodatek aby jednak zwykły żur nim pozostał gdyby ktoś wolał podstawową wersję.Żur przygotowałam tradycyjnie na
boczku wieprzowym i warzywach z dodatkiem smażonej
białej kiełbasy z
cebulą, obowiązkowego zakwasu , świeżego
czosnku, odrobiny
chrzanu oraz
jajek na twardo.Zaś jako nie typowy dodatek postawiłam na
śmietanę.. nie kwaśną która często dodawana jest do
żurku a słodką, ubitą doprawioną
śmietankowym chrzanem oraz pikantnym,
kolorowym pieprzem.Kto zgadnie jakie było zaskoczenie przy
stole podczas posiłku? Pierwsze łyżki oczywiści zostały zatopione w zupie z ostrożnym nabieraniem
śmietanki ale już po chwili talerze były puste a rodzina domagała się dokładkiNie wiem czy ktoś już kiedyś przygotował żur w ten sposób ponieważ z przepisem się nigdy nie spotkałam więc
mogę nazwać go autorskim i niezwykle oryginalnym.Kwaśny żur z
kiełbasą,
boczkiem i
jajkiem na twardo, słodka,
bita śmietanka z delikatnym
chrzanem i pikantnym, świeżo mielonym,
kolorowym pieprzem tworzą wspaniałą , świąteczną zupę której każdy z chęcią zapragnie spróbować.


Składniki: Żur:500g.
boczku wędzonego2
marchewki1
pietruszka1 biała część
pora1/2 pęczka
natki pietruszki4
suszone grzybki4
liście laurowe5 kule
ziela angielskiego500g.
białej kiełbasy1 duża
cebulaolej lub
smalec do smażenia0,5l. zakwasu na żur ( najlepiej domowego)1 łyżka
chrzanu śmietankowego2 ząbki
czosnku4 łyżki suszonego
majerankusól,
pieprzChrzanowa
bita śmietana z
kolorowym pieprzem:500ml
śmietanki 30%2 czubate łyżki
chrzanu śmietankowego1 łyżka świeżo mielonego
kolorowego pieprzuDodatkowo:
Jajka ugotowane na twardo Przygotowanie: Żur: Warzywa obrać umyć, umieścić w garnku.Dołożyć
boczek,
suszone grzyby,
liście laurowe,
ziele angielskie i
natkę.Składniki zalać ok.2,5l.
wody.Gotować na wolnym ogniu 45min.
Wywar przecedzić do oddzielnego garnka.W
między czasie
cebulę oraz ugotowany w wywarze
boczek pokroić w kostkę,
białą kiełbasę w plasterki.Na patelni rozgrzać olej/smalec zeszklić
cebulę, dodać
kiełbasę oraz
boczek.Smażyć na rumiano.Ugotowaną
marchew pokroić w plasterki.
Wywar wstawić na gaz dodać
mięso wraz z
marchewką.Zakwas wymieszać z
chrzanem oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami
czosnku., wlać do garnka z zupą.Żurek doprawić
majerankiem,
solą i
pieprzem, zagotować.Chrzanowa
bita śmietana z
kolorowym pieprzem: Schłodzoną
śmietankę ubijać do momentu aż zacznie sztywnieć, dodać
chrzan oraz
kolorowy pieprz, zmiksować.Do półmisków wlać porcję zupy, ułożyć
jajko oraz 1-2 łyżki chrzanowej
śmietanki.Podawać ze świeżym
pieczywem lub
solo.










Smacznego