ßßß
Postaw na warzywaZiemniaki i bataty, selery, buraki – warzywa bulwiaste, przechowywane w chłodnych i suchych pomieszczeniach mogą przetrwać nawet kilka miesięcy, tym samym będąc świetnym materiałem na rozgrzewające zupy, sałatki, a nawet… kotlety ! Wystarczy je ugotować, zmielić, wymieszać z innymi składnikami (np. kaszą jaglaną i cebulą) i upiec w piekarniku. Będzie to świetny pomysł nie tylko dla wszystkich, którzy chcą przejść na lekkostrawną dietę, jak i dla wegetarian. Można także sięgnąć po warzywa kapustne, takie jak brukselka, jarmuż, kapusta biała lub czerwona i przyrządzać je na różne sposoby i zgodnie z różnymi tradycjami kulinarnymi. Przykładowo, pieczona brukselka z sosem miso i sojowym, jest wyśmienitym daniem kuchni japońskiej, a plastry czerwonej kapusty w sosie BBQ, wraz z pieczonymi ziemniakami i sałatą, będą wegetariańską imitacją amerykańskich steków.Potrawy mięsne nie muszą być tłusteNajważniejsze, to wybrać odpowiedni rodzaj mięsa i przyrządzić je techniką, która wykorzystuje minimalne ilości tłuszczu. Do dań lekkostrawnych dobrze się sprawdzi kurczak, indyk, chuda wołowina i owoce morza . Najlepszą metodą obróbki termicznej, będzie w tym przypadku grillowanie, pieczenie, a także stir-fry, czyli tzw. szybkie smażenie, wykorzystywane głównie do przygotowywania potraw azjatyckich. W ten sposób mięso zyskuje świetny smak, a potrawa nie jest tak kaloryczna, jak w przypadku smażenia na głębokim oleju. Można więc pokusić się o przygotowanie grillowanego kurczaka, pieczonych filetów z indyka, wołowinę z warzywami na parze lub gulasz typu chilli con carne na bazie mięsa z indyka.Chcąc nadać potrawom niepowtarzalnego smaku i aromatu, a tym samym sprawić, by nieco rozgrzewały organizm podczas chłodnej zimowej aury, warto sięgnąć po top 5 przypraw idealnych na zimę:Imbir – poza tym, że ma charakterystyczny, nieco cierpki smak, to ma również wiele prozdrowotnych właściwości. Doda kapitalnego aromatu potrawie z krewetek.Kurkuma – świetnie nadaje się do dań z mięsa i ryżu,Cynamon – najlepiej sprawdzi się do deserów (szarlotki, ryżu z bitą śmietaną), a także do dań przygotowanych na słodko (np. wspomnianego wyżej chilli con carne z dodatkiem czekolady),Goździki – będą kapitalnym dodatkiem do szakszuki, przygotowanej na bazie soczewicy i pomidorów.Anyż – pomoże wydobyć jeszcze lepszy aromat z gotowanej wołowiny.Jeżeli poszukujesz większej dawki inspiracji na lekkie zimowe dania, zajrzyj na: https://www.unileverfoodsolutions.pl/Aktualnosci/sezonowy/jesien-zima.html