Wykonanie
Prawdziwa, gęsta gorąca
czekolada. Nie
kakao, nie
czekolada z proszku -
czekolada z
czekolady. W dodatku aromatyczna, korzenna, z laską
cynamonu do mieszania zamiast łyżeczki. Idealna na taki dzień, jak dziś: zapadany, deszczowy i ponury. Do tego dobra książka albo gazeta, ulubiona muzyka, kocyk, i jesteśmy w domu :)Składniki:tabliczka dobrej, gorzkiej albo
deserowej czekolady200-250 ml
mleka (w zależności jak gęstą
czekoladę lubicie)łyżeczka
kakaogarść całych
goździkówlaska
cynamonułyżeczka mielonego
cynamonułyżeczka mielonego
imbrułyżeczka mielonego
kardamonułyżeczka mielonej
gałki muszkatałowejgwiazdki
anyżuPrzygotowanie:Tabliczkę
czekolady połamać na kawałki i stopić w kąpieli
wodnej razem z laską
cynamonu i całymi
goździkami. Do płynnej masy wlać 100 ml
mleka, wymieszać trzepaczką. Dodać
kakao i
przyprawy: mielony
cynamon,
imbir,
kardamon i
gałkę muszkatałową (można zastąpić to wszystko
przyprawą do pierników). Wymieszać trzepaczką, pogotować przez 1-2 minuty, po czym wyłowić
goździki i laskę
cynamonu. Dolać pozostałe
mleko (50 ml). Wymieszać na gładką masę, przelać do filiżanek. Podawać z laską
cynamonu zamiast łyżeczki i gwiazdkami
anyżu.