ßßß Cookit - przepis na Domowa przyprawa do piernika

Domowa przyprawa do piernika

nazwa

Wykonanie

Za wcześnie?
Zdecydowanie nie!
Już za 2 - 3 tygodnie powinniście wyrabiać ciasto na piernik staropolski . Nie zapomnijcie!
Jeszcze dziś wieczorem na blogu przepis na najlepszą, bo domową przyprawę do piernika :-).
Warto ją mieć już teraz przygotowaną w swojej spiżarni.
Bo zima tuż tuż...
Składniki:
50 g kory cynamonu
20 g suszonego imbiru
15 g goździków, całych
15 g wyłuskanych ziaren kardamonu
10 g gałki muszkatołowej
10 g ziela angielskiego
10 g czarnego pieprzu*
5 g gwiazdek anyżu (mielimy całe gwiazdki), opcjonalnie
Wszystkie składniki zmielić w maszynce do mielenia kawy, zetrzeć na specjalnej drobnej tarce lub utłuc w moździerzu. Wymieszać.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, chronić przed słońcem. Przyprawa jest bardzo aromatyczna i dość pieprzna.
Na 1 kg mąki przeciętnie należy dawać około 3 - 4 łyżek przyprawy, w zależności od upodobań.
Uwaga: goździki potrafią zniszczyć młynek do kawy (jest nie-do-odmycia ;-), najlepiej kupić już zmielone lub utłuc w moździerzu.
* Polecam dodać mniej, nawet o połowę przyprawa jest dość ostra, co nie każdemu odpowiada.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/domowa-przyprawa-do-piernika