Wykonanie
Za wcześnie?Zdecydowanie nie!Już za 2 - 3 tygodnie powinniście wyrabiać ciasto na piernik staropolski . Nie zapomnijcie!Jeszcze dziś wieczorem na blogu przepis na najlepszą, bo domową
przyprawę do piernika :-).Warto ją
mieć już teraz przygotowaną w swojej spiżarni.Bo zima tuż tuż...Składniki:50 g kory
cynamonu20 g suszonego
imbiru15 g
goździków, całych15 g wyłuskanych ziaren
kardamonu10 g
gałki muszkatołowej10 g
ziela angielskiego10 g
czarnego pieprzu*5 g gwiazdek
anyżu (mielimy całe gwiazdki), opcjonalnieWszystkie składniki zmielić w maszynce do mielenia
kawy, zetrzeć na specjalnej drobnej tarce lub utłuc w moździerzu. Wymieszać.Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, chronić przed słońcem.
Przyprawa jest bardzo aromatyczna i dość
pieprzna.Na 1 kg
mąki przeciętnie należy dawać około 3 - 4 łyżek
przyprawy, w zależności od upodobań.Uwaga:
goździki potrafią zniszczyć młynek do
kawy (jest nie-do-odmycia ;-), najlepiej kupić już zmielone lub utłuc w moździerzu.* Polecam dodać mniej, nawet o połowę
przyprawa jest dość ostra, co nie każdemu odpowiada.