ßßß
Za wcześnie?Zdecydowanie nie!Już za 2 - 3 tygodnie powinniście wyrabiać ciasto na piernik staropolski . Nie zapomnijcie!Jeszcze dziś wieczorem na blogu przepis na najlepszą, bo domową przyprawę do piernika :-).Warto ją mieć już teraz przygotowaną w swojej spiżarni.Bo zima tuż tuż...Składniki:50 g kory cynamonu20 g suszonego imbiru15 g goździków, całych15 g wyłuskanych ziaren kardamonu10 g gałki muszkatołowej10 g ziela angielskiego10 g czarnego pieprzu*5 g gwiazdek anyżu (mielimy całe gwiazdki), opcjonalnieWszystkie składniki zmielić w maszynce do mielenia kawy, zetrzeć na specjalnej drobnej tarce lub utłuc w moździerzu. Wymieszać.Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, chronić przed słońcem. Przyprawa jest bardzo aromatyczna i dość pieprzna.Na 1 kg mąki przeciętnie należy dawać około 3 - 4 łyżek przyprawy, w zależności od upodobań.Uwaga: goździki potrafią zniszczyć młynek do kawy (jest nie-do-odmycia ;-), najlepiej kupić już zmielone lub utłuc w moździerzu.* Polecam dodać mniej, nawet o połowę przyprawa jest dość ostra, co nie każdemu odpowiada.