Wykonanie
Przyprawa do piernika to kolejna propozycja z
serii przygotowań do świątecznych wypieków. Taka
przyprawa nie zawiera środków konserwujących i jest bardzo, ale to bardzo aromatyczna. Podczas jej przygotowania w całym domu unosił się aromat świąt, które przecież dopiero, albo już, będą za miesiąc.Warto przygotować samemu taką
przyprawę tym bardziej, że wszystkie jej składniki można dostać w postaci mielonej i przygotowanie tej
przyprawy zajmuje dosłownie parę minut.Gorąco polecam!!
40 g kory
cynamonu20 g suszonego mielonego
imbiru10 g
goździków10 g mielonego
kardamonu10 g mielonej
gałki muszkatołowej10 g mielonego
ziela angielskiego5 g
pieprzu czarnego5 g gwiazdek
anyżuSkładniki nie mielone zmielić w młynku do mielenia
kawy lub utłuc w moździerzu.Wszystkie składniki wymieszać.Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku chroniąc przed światłemNa 1 kg
mąki dajemy około 3 – 4 łyżek
przyprawy, w zależności od upodobań.