Wykonanie
W tym roku postanowiłam upiec kilka pierników i pierniczki w związku z tym
będę potrzebowała sporo
przyprawy do pierników. Przejrzałam Internet w szerz i wzdłuż i zdecydowałam się na ten przepis.
Przyprawa już zrobiona czeka sobie spokojnie na wypieki. Pachnie wspaniale i już nie
mogę się doczekać. Tym bardziej, że do tej
pory jakoś ta zabawa z piernikami mnie nie kręciła ale w tym roku postanowiłam się z nimi zmierzyć. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie:)
ŹródłoSkładniki:50 g kory
cynamonu20 g suszonego
imbiru15 g
goździków, całych15 g wyłuskanych ziaren
kardamonu10 g
gałki muszkatołowej10 g
ziela angielskiego10 g
czarnego pieprzu5 g ziarenek
anyżu wyłuskanych z gwiazdekWszystkie składniki zmielić w maszynce do mielenia
kawy (najlepiej), zetrzeć na specjalnej drobnej tarce lub utłuc w moździerzu. Wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, chronić przed słońcem.
Przyprawa jest bardzo aromatyczna i dość
pieprzna (można zmniejszyć ilość
pieprzu). Na 1 kg
mąki przeciętnie należy dawać około 3 - 4 łyżek
przyprawy, w zależności od upodobań.Smacznego:)