Wykonanie
W zeszłym roku proponowałam Wam
przyprawę do piernika . Była świetna. W tym roku nie mogłam oprzeć się pokusie, by nie zrobić własnej
przyprawy do piernikowych wypieków i wzięłam przepis stąd . byłam pewna, że to ten sam. Myliłam się :) I dobrze :) Ta pomyłka okazała się rewelacyjna - otrzymany smak i aromat mnie zachwycił. Uprzedzam - jest
bardziej pikantna :)
Składniki:50 g kory
cynamonu20 g suszonego
imbiru15 g
goździków - całych15 g wyłuskanych ziaren
kardamonu10 g
gałki muszkatołowej10 g
ziela angielskiego10 g
czarnego pieprzu5 g gwiazdek
anyżu - całychSposób przygotowania:Wszystkie składniki zmiel w elektrycznej maszynce do mielenia
kawy (laski
cynamonu radze najpierw potłuc w moździerzu, by nie uszkodzić młynka). Wymieszaj. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.Dla mnie 1 czubata łyżeczka tej
przyprawy jest bardziej aromatyczna od 1 opakowania gotowej mieszanki.