Wykonanie
Jak zauważyliście ostatnio mieszam różne
przyprawy. Dlatego też postanowiłam wymieszać własnoręcznie
przyprawę do piernika. Czytałam kilka jak nie kilkanaście przepisów, ale w końcu zdecydowałam się na ten pokazywany przez Dorotkę . Nie żałuję. Zapach podczas robienia jak i pieczenia pierniczków rewelacyjny. Jest też nieco ostrzejsza od tych sklepowych i to właśnie mi się w niej podoba. Oczywiście
przyprawa wędruje do Korzennego Tygodnia .

Składniki:50 g kory
cynamonu20 g suszonego
imbiru15 g
goździków, całych15 g wyłuskanych ziaren
kardamonu10 g
gałki muszkatołowej10 g
ziela angielskiego10 g
czarnego pieprzu5 g ziarenek
anyżu wyłuskanych z gwiazdek (niekoniecznie, nie wszystkim smakuje)Wykonanie:Wszystkie składniki zmielić w maszynce do mielenia
kawy (najlepiej), zetrzeć na specjalnej drobnej tarce lub utłuc w moździerzu. Wymieszać.Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, chronić przed słońcem.
Przyprawa jest bardzo aromatyczna i dość
pieprzna (można zmniejszyć ilość
pieprzu).