Wykonanie
Składniki4 porcje400 g
pomidorów (2 większe)pół kory
cynamonu8 zielonych nasion
kardamonu6
goździków1 mała
cebulka pokrojona w drobną kosteczkę1 ząbek
czosnku, pokrojony w drobną kosteczkę5 cienkich plasterków obranego
imbiru1/2 łyżeczki
kolendry2 - 3 małe łagodne
papryczki chilli250 ml
mleka kokosowegoostra
chilli do smaku (pasta lub proszek)300 g
krewetek (obranych, bez ogonków, gotowanych - różowych)100 g
ryżu (1 torebka) ugotowanego w osolonej wodzieświeża
kolendra i
limonkaPrzygotowanie
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i z każdej usunąć nasiona i sok. Miąższ
pomidorów pokroić w 1 - 2 cm kosteczkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać
oliwę, dodać
cynamon,
kardamon i
goździki. Smażyć przez minutę aż uwolnią swój aromat.Dodać
cebulę i dusić smażyć razem przez około 5 - 8 minut na bardzo małym ogniu, aż
cebula będzie szklista ale nie zrumieniona. Od czasu do czasu zamieszać.Dodać
czosnek a po pół minucie
imbir,
kolendrę i smażyć przez minutę. Wlać 1/4 szklanki
wody i dusić wszystko przez 2 - 3 minuty aż płyn odparuje.Dodać miąższ
pomidorów, całe
papryczki chilli i gotować bez przykrycia przez 15 minut. Wlać
mleko kokosowe i zagotować, doprawić
solą oraz ostrą
chilli w paście lub proszku.Po 3 minutach gotowania włożyć
krewetki. Po 1 - 2 minutach gotowania odstawić z ognia. Jeśli używamy surowych
krewetek (szarych), gotujemy je 1 - 2 minuty dłużej.Nakładając porcje
curry, pozbywamy się większości przypraw, pozostawiając ewentualnie po jednej z każdego rodzaju do dekoracji. Posypujemy świeżą
kolendrą i podajemy z
ryżem oraz
limonką do skropienia.