Wykonanie
Na bazie
curry, które przygotowałam kiedyś z
kurczakiem i które było niezwykle smaczne, zrobiłam
curry z
białą rybą i
krewetkami. Zasadniczą zmianą jest dodanie większej ilości warzyw - boczniaków i
kiełków fasoli. Pasta
curry, którą dodaje się do dania, występuje w
trzech wersjach: zielonej, czerwonej i żółtej, ta pierwsza jest najostrzejsza, a składa się z:
chili zielonego,
trawy cytrynowej,
tymianku,
kolendry siewnej,
kurkumy,
soli, galangalu, pasty krewetkowej i skórki
limonki. Proponuję zacząć od jednej łyżeczki i ewentualnie dołożyć. Ja lubię ostre dania, dlatego jej sobie nie żałuję. Pastę można dostać w wielu supermarketach oraz sklepach z azjatycką żywnością, a po otwarciu przechowywać przez długi czas w lodówce. Do dania wykorzystałam
mleko kokosowe i przecier z
pomidorów [z kartonu], które kiedyś zamroziłam - po otwarciu. Nie widzę różnicy w smaku, innymi słowy, można te produkty mrozić, jeśli nie wykorzystamy całości. Często bowiem kupienie 1 litra
mleka kokosowego w kartonie jest korzystniejsze cenowo niż tego w puszce.Składniki:2+2 łyżki
oleju1 średnia
cebula1
papryka np. pomarańczowa, żółta4-5 cm świeżego
imbiru4 ząbki
czosnku600 g
mintaja12-15 sztuk
krewetek królewskich300 ml
bulionu, najlepiej domowego500 ml
mleka kokosowego1 łyżka pasty zielonej
curry [do nabycia w sklepach w żywnością orientalną]łyżeczka suszonych
płatków chili5
goździków (w całości)1 płaska łyżeczka
soli1 łyżka
cukru4 łyżki gęstego przecieru z
pomidorów300 g
kiełków fasoli100 g boczniakówświeża
kolendra (opcjonalnie)
ryż - najlepiej jaśminowy albo basmatiWykonanie:Obrane:
imbir i
czosnek zmiksować z 2 łyżkami
oleju.
Cebulę pokroić w kostkę,
paprykę w cienkie paski,
rybę w 4 cm kawałki. Boczniaki pokroić w dużą kostkę.W woku (albo dużej patelni) rozgrzać 2 łyżki
oleju i na bardzo dużym ogniu smażyć
cebulę,
paprykę i boczniaki często mieszając, po minucie dodać
imbir zmiksowany z
czosnkiem i
olejem, pastę
curry i
kiełki fasoli; smażyć kolejną minutę, dodać
rybę i
krewetki i smażyć jeszcze 3-4 minuty (aż
ryba straci kolor surowizny). Dodać do woka
goździki, suszone
płatki chili, przecier z
pomidorów,
cukier i
sól. Zamieszać. Wlać
mleko kokosowe i
bulion. Zagotować, dusić na małym ogniu ok. 8 minut. Można przed podaniem posypać
kolendrą.Podawać z
ryżem.
Wersja o niskim indeksie glikemicznym: podawać bez
ryżu, z
fasolką np. mamucią.Odgrzewając
curry, najpierw wrzuciłam do woka pokrojoną
fasolkę, podsmażałam na niewielkiej ilości
oleju około minuty-dwóch, by pozostała chrupiąca, dodałam resztę dania podstawowego i smażyłam całość kilka minut - aż całość była ciepła.
Indeks glikemiczny:
mleko kokosowe - 40 IG,
krewetki [niski IG, dozwolony w I fazie SB]