Wykonanie
Moje ulubione smaki :) mam nadzieję, że i Wy polubiliście. Moja dzisiejsza propozycja na obiad. Imspirację znalazłam tutaj :)
PRZEPIS:Składniki:1,5 szklanki
czerwonej soczewicy1,5 szklanki
ryżu200 ml
mleczka kokosowego2 łyżki pasty
curry2
cebule1 ząbek
czosnkuimbir3
liście laurowe1 łyżka
curry w proszku0,5 łyżeczki
cynamonu0,5 łyżeczki
chilli1 , 5 łyżeczki kuminu2 łyżeczki
kolendryświeża
kolendra1 .
Kolendrę,
chilli,
cynamon, kumin,
curry mieszamy razem i rozgniatamy (jeśli mamy, to w moździerzu)
2. Gotujemy w
między czasie
soczewicę i
ryż (na 1,5 szklanki np.
soczewicy 3 szklanki
wody)3 .
Cebulę kroimy i dusimy na patelni
4. Dodajemy
przyprawy i pastę
curry. Mieszamy i smażymy aż poczujemy intensywny zapach.
5. Dodajemy
mleczko kokosowe. Czekamy, aż się zagotuje.
6. ....i dodajemy
soczewicę. Wszystko mieszamy.
...i GOTOWE !!!Podajemy z
ryżem i świeżą
kolendrą.