ßßß
PRZEPIS:Składniki:1,5 szklanki czerwonej soczewicy1,5 szklanki ryżu200 ml mleczka kokosowego2 łyżki pasty curry2 cebule1 ząbek czosnkuimbir3 liście laurowe1 łyżka curry w proszku0,5 łyżeczki cynamonu0,5 łyżeczki chilli1 , 5 łyżeczki kuminu2 łyżeczki kolendryświeża kolendra
1 . Kolendrę, chilli, cynamon, kumin, curry mieszamy razem i rozgniatamy (jeśli mamy, to w moździerzu)
2. Gotujemy w między czasie soczewicę i ryż (na 1,5 szklanki np. soczewicy 3 szklanki wody)3 . Cebulę kroimy i dusimy na patelni
4. Dodajemy przyprawy i pastę curry. Mieszamy i smażymy aż poczujemy intensywny zapach.
5. Dodajemy mleczko kokosowe. Czekamy, aż się zagotuje.
6. ....i dodajemy soczewicę. Wszystko mieszamy.
...i GOTOWE !!!Podajemy z ryżem i świeżą kolendrą.
