ßßß
KRUCHE MUFFINY Z BOCZKIEM, PIECZARKAMI I MOZZARELLĄ – VIDEO
Ciasto:200 g mąki tortowej100 g masła3-4 łyżki zimnej wodysólNadzienie:150 g wędzonego boczku lub szynki150 g pieczarek250 g pomidorków koktajlowych2 jajka150 ml śmietany 18%pęczek natki pietruszki1 łyżka oliwy1 łyżeczka suszonego tymianku4 łyżki tartej mozzarellisól, pieprzPrzygotowanie:Mąkę z solą przesiej do miski. Dodaj zimne masło i wyrób ciasto. Schłódź ciasto w lodowce przez 30 minut. Przygotuj nadzienie do muffinów: boczek i pieczarki pokrój w kostkę, przesmaż na oliwie. Pomidorki pokrój na ćwiartki. Wymieszaj z boczkiem i pieczarkami. Dodaj posiekaną natkę, tymianek, śmietanę i jajka. Ciasto cienko rozwałkuj, pokrój na kwadraty i wykładaj nim foremkę do muffinek – 12 sztuk, tak aby brzegi wystawały poza foremkę.Nadziewaj ciastka, posyp mozzarellą i piecz w 180 stopniach, przez 25 minut. Podawaj muffinki z sosem pomidorowym lub keczupem.MUFFINY CZEKOLADOWE Z FASOLI – VIDEO
1 puszka czerwonej fasoli4 jajka1/2 szklanki miodu3 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego2/3 szklanki gorzkiego kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka aromatu waniliowegoKrem:1/2 szklanki kakao4 łyżki masła orzechowego200 g daktyli bez pestek lub rodzynek1 łyżeczka aromatu waniliowegoPłatki migdałów lub czekoladyPrzygotowanie:Zalej daktyle lub rodzynki gorącą wodą. Fasolę osącz, nie płucz. Zmiksuj ją z jajkami,a później dodaj resztę składników i ponownie zmiksuj. Formę do muffinek wyłóż papilotkami i wlej do nich porcje ciasta. Piecz ciastka w 180 stopniach przez 25-30 minut. Krem czekoladowy: osącz daktyle bez pestek i zmiksuj je z resztą składników. Krem przełóż do szprycy i dekoruj nim zimne muffinki.PO WIĘCEJ PRZEPISÓW ZAPRASZAM CODZIENNIEDO PYTANIA NA ŚNIADANIE, JUŻ OD 8 RANO!