Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 1(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 340 gramów
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
masło 170 gramów
boczek, plastry 4 sztuk
szynka pokrojona w kostkę 110 gramów
jajka 4 sztuk
pieprz mielony według uznaniaWykonanie:Do dużej miski dać przesianą
mąkę,
sól,
pieprz, proszek,
masło i rozetrzeć palcami, aż
mąka będzie miała konsystencję drobnych ziarenek. Zrobić w środku wgłębienie.
Boczek usmażyć na patelni, aż będzie chrupiący. Roztopiony tłuszcz razem ze skwarkami wlać do
maki, dodać
szynkę,
jajka i wszystko dokładnie wymieszać, aż powstanie gęsta masa. Przełożyć do natłuszczonej wąskiej, podłużnej formy i wyrównać. Piec ok. 50 minut w 190 stopniach (sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczony). Gotowy bochenek studzić w formie 5 minut, po czym wyjąć i wystudzić.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
MięsaKomentarze:Autor: choccolatinoData: 2010-10-19Niezbyt smacznyAutor: chocolatinData: 2010-10-19Nie zasmakował mi zbytnio :(Autor: aisha40Data: 2009-04-16pyszny;)Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: