Czekolada, to przyjemność, która co jakiś czas trzeba sobie zapewnić. Tym razem proponuję podwójnie czekoladoweciasteczka z orzechami i migdałami. W sam raz na przegryzkę i do zabrania na wiosenną wycieczkę. Przepis pochodzi z jakiegoś wycinka gazety./szklanka=250ml/2 szklanki mąki1/3 szklanki niesłodzonego kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli (dałam morską)200 g miękkiego masła1/2 szklanki cukru1 jajko1 łyżeczka olejku waniliowego150 g posiekanej czekolady deserowej1/2 szklanki posiekanych na kawałki orzechów lub migdałów (u mnie mieszanka orzechów włoskich i migdałów)W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól.W drugiej misce zmiksować masło z cukrem. dodać jajko i miksować do połączenia. Następnie dodać po trochu suchych składników, miksować krótko do połączenia. Dodać posiekaną czekoladę i orzechy. Wymieszać.Z ciasta uformować wałki o wysokości ok 2 cm. Schować do lodówki na 30 minut, a następnie ostrym nożem pokroić na plasterki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec przez ok.8-10 minut w temp. 160°C. Przed zjedzeniem ostudzić.