ßßß Cookit - przepis na Vege Fajita

Vege Fajita

nazwa

Wykonanie

Fajita (wym. fahita) to termin określający potrawę kuchni Tex-Mex z kawałków mięsa wołowego lub drobiowego, najczęściej podawanego z dodatkiem warzyw, takich, jak papryka i cebula. Któż jednak powiedział, że jeśli chcemy zjeść danie wyłącznie warzywne, musimy zrezygnować z wielu klasyków światowej kuchni? Nie musimy - wiele dań da się przygotować w wersji bezmięsnej bez utraty ich sensu czy smaku. Dziś proponuję Wam wykonanie fajity warzywnej. Dzięki przyprawom smaku w naszym daniu z pewnością nie zabraknie. Chrupiące, kolorowe warzywa zawinięte w tortillę to pyszny, zdrowy i łatwy do przygotowania posiłek.
1 papryka czerwona - pokrojona w paski
1 papryka zielona - pokrojona w paski
1 – 2 cebule - obrane, pokrojone w pióra
1 marchewka - obrana, pokrojona w cienkie słupki
1/2 cukinii - pokrojona w pół plastry
200 g pieczarek - pokrojonych w plastry
Papryczka chili lub jalapeno – ilość do smaku, pokrojona w krążki
1-2 ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane
½ łyżeczki tymianku
Ew. sól i czarny pieprz do smaku
marynata:
3 łyżki oleju
3 łyżki passaty pomidorowej
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
ew. chili lub ostra papryka - do smaku
olej do smażenia
tortille
guacamole
gęsta kwaśna śmietana lub jogurt typu greckiego, bałkańskiego
siekana natka pietruszki lub kolendry
ew. ser, np. cheddar
1. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paski. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie pióra. Pieczarki i cukinię kroimy w plastry. Obrany czosnek drobno siekamy. Warzywa mieszamy z marynatą. Odstawiamy na 15 minut (można naturalnie dłużej).
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy warzywa wraz z całą marynatą. Kiedy cebula będzie szklista, dodajemy tymianek. Smażymy, aż warzywa będą lekko rumiane, lecz nie całkowicie miękkie. Pod koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili i ew. dodatkowym czosnkiem.
Podajemy w tortillach, wraz z porcją guacamole, śmietany i ew. sera. Tortille zwijamy w rulony. Możemy je następnie podgrzać w piekarniku/opiekaczu bądź zrumienić na suchej patelni.
W ten sposób przygotowane warzywa można też podać w chlebkach typu pita bądź z ryżem.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/10/Vege-Fajita.html