Wykonanie
Fajita (wym. fahita) to termin określający potrawę kuchni Tex-Mex z kawałków
mięsa wołowego lub drobiowego, najczęściej podawanego z dodatkiem warzyw, takich, jak
papryka i
cebula. Któż jednak powiedział, że jeśli chcemy zjeść danie wyłącznie warzywne, musimy zrezygnować z wielu klasyków światowej kuchni? Nie musimy - wiele dań da się przygotować w wersji bezmięsnej bez utraty ich sensu czy smaku. Dziś proponuję Wam wykonanie fajity warzywnej. Dzięki
przyprawom smaku w naszym daniu z pewnością nie zabraknie. Chrupiące, kolorowe warzywa zawinięte w tortillę to pyszny, zdrowy i łatwy do przygotowania posiłek.
1
papryka czerwona - pokrojona w paski1
papryka zielona - pokrojona w paski1 – 2
cebule - obrane, pokrojone w
pióra1
marchewka - obrana, pokrojona w cienkie słupki1/2
cukinii - pokrojona w pół plastry200 g
pieczarek - pokrojonych w plastry
Papryczka chili lub jalapeno – ilość do smaku, pokrojona w krążki1-2 ząbki
czosnku - obrane, drobno posiekane½ łyżeczki
tymiankuEw.
sól i
czarny pieprz do smakumarynata:3 łyżki
oleju3 łyżki passaty pomidorowej1 łyżeczka
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
oregano1/2 łyżeczki
tymianku1/2 łyżeczki wędzonej
papryki1/2 łyżeczki kuminu (
kmin rzymski, nie
kminek)1/4 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzuew.
chili lub
ostra papryka - do smaku
olej do smażeniatortilleguacamolegęsta kwaśna
śmietana lub
jogurt typu greckiego, bałkańskiegosiekana
natka pietruszki lub
kolendryew.
ser, np.
cheddar1.
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paski.
Marchewkę obieramy i kroimy w słupki.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie
pióra.
Pieczarki i
cukinię kroimy w plastry. Obrany
czosnek drobno siekamy. Warzywa mieszamy z marynatą. Odstawiamy na 15 minut (można naturalnie dłużej).2. Na rozgrzanym
oleju podsmażamy warzywa wraz z całą marynatą. Kiedy
cebula będzie szklista, dodajemy
tymianek. Smażymy, aż warzywa będą lekko rumiane, lecz nie całkowicie miękkie. Pod koniec doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
chili i ew. dodatkowym
czosnkiem.Podajemy w tortillach, wraz z porcją guacamole,
śmietany i ew.
sera. Tortille zwijamy w rulony. Możemy je następnie podgrzać w piekarniku/opiekaczu bądź zrumienić na suchej patelni.W ten sposób przygotowane warzywa można też podać w chlebkach typu
pita bądź z
ryżem.