ßßß Cookit - przepis na Aromatyczne szaszłyki z kurczakiem, cukinią i papryką

Aromatyczne szaszłyki z kurczakiem, cukinią i papryką

nazwa

Wykonanie

Smaki majówki to przede wszystkim smaki grilla. Już nie pamiętam kiedy na naszej majówce nie pojawiły się szaszłyki z kurczakiem. Po prostu nasze „must have”. W tym roku weekend udało nam się spędzić na działce pod Warszawą w towarzystwie moich rodziców, siostry i jej przyjaciółki. Pogoda nas nie rozpieściła ale i tak było warto. Masa pysznego jedzenia i super towarzystwo.
Aromatyczne szaszłyki z kurczakiem to przepis z Kwestii Smaku, który po kilku niewielkich zmianach zagościł na dobre w naszym grillowym menu. Bogactwo przypraw, duża ilość warzyw i filet z kurczaka przygotowywane bardzo prosto i w jednej misce. Można je przygotować wcześniej w domu lub bezpośrednio przed wrzuceniem na grilla. Z powodzeniem przepis ten sprawdzi się również w domu gdy usmażymy szaszłyki na patelni grillowej.
Składniki:
2-3 piersi z kurczaka (polecam użyć kurczaka kukurydzianego dostępnego w większych sklepach na „zielonych tackach”)
1 duża cukinia
1 czerwona papryka
1 cebula
kilka pieczarek
1 papryczka chili
4 łyżki oleju
sok z 1 cytryny
1 łyżka miodu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
sól i czarny pieprz
Marynata:
Przyprawy, olej, miód, sok z cytryny oraz posiekaną drobno papryczkę chili (bez nasion) mieszamy w misce. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
Warzywa kroimy na mniejsze kawałki (kostkę). Cebulę obieramy i kroimy na 4. Pieczarki obieramy, odcinamy ogonki i zostawiamy kapelusze. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przekładamy wszystkie składniki do miski z marynatą i dobrze mieszamy. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na minimum godzinę w chłodne miejsce lub na całą noc do lodówki.
Na namoczone drewniane patyczki do szaszłyków nabijamy na przemian mięso i warzywa. Grillujemy aż mięso ładnie się zetnie i nie będzie w środku surowe (około 15-20 minut max).
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/aromatyczne-szaszlyki-kurczakiem-cukinia-papryka