Wykonanie
Smaki majówki to przede wszystkim smaki grilla. Już nie pamiętam kiedy na naszej majówce nie pojawiły się szaszłyki z
kurczakiem. Po prostu nasze „must have”. W tym roku weekend udało nam się spędzić na działce pod Warszawą w towarzystwie moich rodziców, siostry i jej przyjaciółki. Pogoda nas nie rozpieściła ale i tak było warto. Masa pysznego jedzenia i super towarzystwo.Aromatyczne szaszłyki z
kurczakiem to przepis z Kwestii Smaku, który po kilku niewielkich zmianach zagościł na dobre w naszym grillowym menu. Bogactwo przypraw, duża ilość warzyw i
filet z kurczaka przygotowywane bardzo prosto i w jednej misce. Można je przygotować wcześniej w domu lub bezpośrednio przed wrzuceniem na grilla. Z powodzeniem przepis ten sprawdzi się również w domu gdy usmażymy szaszłyki na patelni grillowej.
Składniki:2-3
piersi z kurczaka (polecam użyć
kurczaka kukurydzianego dostępnego w większych sklepach na „zielonych tackach”)1 duża
cukinia1
czerwona papryka1
cebulakilka
pieczarek1
papryczka chili4 łyżki
olejusok z 1
cytryny1 łyżka
miodu1 łyżeczka
kurkumy1 łyżeczka
suszonego oregano1/2 łyżeczki mielonej
kolendry1/2 łyżeczki
kminu rzymskiego1/2 łyżeczki
ostrej papryki w proszku
sól i
czarny pieprzMarynata:
Przyprawy,
olej,
miód,
sok z cytryny oraz posiekaną drobno
papryczkę chili (bez nasion) mieszamy w misce. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Odstawiamy.Warzywa kroimy na mniejsze kawałki (kostkę).
Cebulę obieramy i kroimy na 4.
Pieczarki obieramy, odcinamy ogonki i zostawiamy kapelusze.
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przekładamy wszystkie składniki do miski z marynatą i dobrze mieszamy. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na minimum godzinę w chłodne miejsce lub na całą noc do lodówki.Na namoczone drewniane patyczki do szaszłyków nabijamy na przemian
mięso i warzywa. Grillujemy aż
mięso ładnie się zetnie i nie będzie w środku surowe (około 15-20 minut max).