ßßß
Smaki majówki to przede wszystkim smaki grilla. Już nie pamiętam kiedy na naszej majówce nie pojawiły się szaszłyki z kurczakiem. Po prostu nasze „must have”. W tym roku weekend udało nam się spędzić na działce pod Warszawą w towarzystwie moich rodziców, siostry i jej przyjaciółki. Pogoda nas nie rozpieściła ale i tak było warto. Masa pysznego jedzenia i super towarzystwo.Aromatyczne szaszłyki z kurczakiem to przepis z Kwestii Smaku, który po kilku niewielkich zmianach zagościł na dobre w naszym grillowym menu. Bogactwo przypraw, duża ilość warzyw i filet z kurczaka przygotowywane bardzo prosto i w jednej misce. Można je przygotować wcześniej w domu lub bezpośrednio przed wrzuceniem na grilla. Z powodzeniem przepis ten sprawdzi się również w domu gdy usmażymy szaszłyki na patelni grillowej.
Składniki:2-3 piersi z kurczaka (polecam użyć kurczaka kukurydzianego dostępnego w większych sklepach na „zielonych tackach”)1 duża cukinia1 czerwona papryka1 cebulakilka pieczarek1 papryczka chili4 łyżki olejusok z 1 cytryny1 łyżka miodu1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka suszonego oregano1/2 łyżeczki mielonej kolendry1/2 łyżeczki kminu rzymskiego1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszkusól i czarny pieprzMarynata:Przyprawy, olej, miód, sok z cytryny oraz posiekaną drobno papryczkę chili (bez nasion) mieszamy w misce. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.Warzywa kroimy na mniejsze kawałki (kostkę). Cebulę obieramy i kroimy na 4. Pieczarki obieramy, odcinamy ogonki i zostawiamy kapelusze. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przekładamy wszystkie składniki do miski z marynatą i dobrze mieszamy. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na minimum godzinę w chłodne miejsce lub na całą noc do lodówki.Na namoczone drewniane patyczki do szaszłyków nabijamy na przemian mięso i warzywa. Grillujemy aż mięso ładnie się zetnie i nie będzie w środku surowe (około 15-20 minut max).