Wykonanie
Składniki3 porcje, po 270 kcal4
czerwone papryki1/2 szklanki suchej
kaszy jaglanej1 łyżka
oliwy1 duża
cebula2 ząbki
czosnkupo 1 łyżeczce mielonej
kurkumy,
słodkiej papryki,
kminu rzymskiego,
kolendry i
suszonego oregano1
papryczka chili1
cukinia1 puszka 400 g
pomidorów krojonychPrzygotowanie
Papryki przekroić na połówki, wrzucić na wrzątek i gotować przez 1 minutę, odcedzić. Odłożyć jedną połówkę
papryki i pokroić ją w kosteczkę.Ugotować
kaszę jaglaną: do garnka wsypać suchą
kaszę, wlać 1 i 1/2 szklanki
wody, posolić, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 15 - 20 minut, do miękkości.Na większej patelni na
oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę
cebulę oraz pokrojony na plasterki
czosnek. Następnie dodać wszystkie
przyprawy w proszku. Po chwili dodać posiekaną
papryczkę chili bez pestek,
cukinię pokrojoną w kosteczkę i smażyć mieszając od czasu do czasu przez ok. 5 minut.Dodać odłożoną pokrojoną
paprykę, rozdrobnione
pomidory z puszki, wymieszać i gotować przez ok. 4 minuty. W międzyczasie doprawić
solą,
pieprzem i szczyptą
cukru. Na koniec dodać ugotowaną
kaszę jaglaną.Farsz wyłożyć do wgłębień
papryki, doprawić
solą i
pieprzem, wstawić do piekarnika i zapiekać bez przykrycia przez ok. 25 minut w 180 stopniach C . Po upieczeniu można skropić
oliwą extra vergine i posypać
szczypiorkiem.WskazówkiDo nadzienia można też dodać
orzeszki pinii lekko zrumienione na patelni. Pod koniec zapiekania można dodać tarty
ser, np.
mozzarella (wówczas danie będzie wegetariańskie a nie wegańskie).